Svet 26.7.2011 5:00

V Halleju razstava arhitekturnih predlogov za mesto iz 20. let

Halle, 26. julija - V Umetnostnem muzeju ustanove Mortizburg v Halleju je na ogled razstava Krona mesta za dvorane v Halleju - Walter Gropius na natečaju (Eine Stadtkrone für Halle Saale - Walter Gropius im Wettbewerb), na kateri so predstavljeni idejni načrti, nastali za arhitekturni natečaj leta 1927.

Javnost ima arhitekturne načrte šestih arhitektov moderne, od katerih pa ni bil nobeden realiziran in so pozneje utonili v pozabo, priložnost videti ponovno po osmih desetletjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Walter Gropius (1883-1969), ustanovitelj šole Bauhaus, si je na skalah na obrežju reke Saale zamislil nov urbani center z mestno hišo, stadionom in muzejem. Svoj idejni predlog je arhitekt naslovil Viseči vrtovi, mediji pa so ga označili kot "Akropola za Halle".

Če bi bil njegov načrt realiziran, bi bil Halle po prepričanju strokovnjakov danes eno od "romarskih" mest arhitekture klasične moderne, ki bi bilo v isti liniji z mestoma Bauhausa Weimarjem in Dessauom.

Ob Gropiusovem so predstavljeni še idejni načrti za Halle, ki so jih zasnovali Hans Poelzig, Peter Behrens, Emil Fahrenkamp, Paul Bonatz in Wilhelm Kreis. Skupaj 35 originalov in reprodukcij bo v Halleju na ogled do 9. oktobra.