Svet 28.7.2011 5:00

Glasbeni purist s strastjo: Riccardo Muti dopolnil 70 let

Salzburg, 28. julija - Znan je kot perfekcionist brez kompromisov, poln mediteranskega temperamenta in samozavesti. Radi ga označujejo s sintagmo "vulkan za pultom". To je Riccardo Muti, italijanski maestro, ki s strastjo in popolno predanostjo dirigira največjih orkestrom na svetu. V obdobju leva rojeni Muti bo danes praznoval 70. rojstni dan.

Okrogli življenjski jubilej bo proslavil na poletnem festivalu v Salzburgu, kjer ga bodo Dunajski filharmoniki imenovali za častnega člana, 3. avgusta pa bo v tem Mozartovem mestu dirigiral Verdijevi operi Macbeth.

"Že 41 let praznujem svoj rojstni dan zaradi svojih opernih terminov na salzburškem festivalu. V bodoče pa resno razmišljam o tem, da bi si privoščil več časa zase, po rimskem motu 'Primum vivere' (Najprej življenje)," je dejal v intervjuju za milanski časnik Corriere della Sera.

V njegovi domovini Italiji ga nekateri občudujejo kot ideal, drugi ga ostro kritizirajo zaradi njegove konzervativne glasbene drže. Vsekakor ta specialist za Mozarta ne pusti hladnega nikogar.

Muti, od leta 1969 poročen z mezzosopranistko Christino Mazzavilliani, se je rodil 28. julija 1941 v Neaplju. Študiral je klavir na konservatoriju San Pietro a Majella in filozofijo na neapeljski univerzi. Nato je odšel v Milano, kjer je na konservatoriju Giuseppe Verdi diplomiral iz kompozicije in dirigiranja. Leta 1967 je zmagal na dirigentskem tekmovanju "Guido Cantelli", ki je bilo odskočna deska za njegovo strmo kariero.

Leto kasneje je bil imenovan za šefa dirigenta festivala Maggio Musicale Fiorentino, kjer je ostal do leta 1980. V 70. letih je bil, kot je mogoče izvedeti na njegovi spletni strani, tudi šef dirigent londonske filharmonije, kjer je nasledil Otta Klempererja, v letih 1980 do 1992 pa še glasbeni direktor filadelfijskega orkestra.

Leta 1986 je nasledil svojega rivala Claudia Abbada na mestu glasbenega direktorja La Scale v Milanu. Pod njegovim vodstvom je gledališče uprizorilo pomembne operne projekte, med drugim Mozartovo Da Ponte trilogijo in Wagnerjev Nibelunški prstan. S te funkcije je odstopil leta 2005, po tem, ko so se zaposleni izrekli proti njemu in proti novemu ravnatelju Mauriziu Meliju.

V svoji bogati karieri je Muti dirigiral najpomembnejšim orkestrom na svetu in v največjih opernih središčih. Najbolj tesno pa je povezan prav z Dunajskimi filharmoniki in Salzburgom. Od leta 1971, ko je na povabilo Herberta von Karajana debutiral na festivalu z Donizzetijevim Don Pasqualom, s tem orkestrom na njem redno sodeluje.

"Dunajski filharmoniki so bili vedno stalnica mojega življenja. Dunaj je že leta moja druga domovina," poudarja maestro, ki bo letos najbolj zaposleni dirigent v Salzburgu. Poleg Macbeth bo 14. in 15. avgusta s filharmoniki izvedel Verdijev Requiem, 26. in 27. avgusta pa bo na festivalu prvič nastopil s Čikaškim simfoničnim orkestrom, na čelu katerega je od leta 2010.

Slavnega dirigenta, letošnjega dobitnika milijon dolarjev vredne nagrade "Birgit Nilsson", je v preteklih letih lahko videlo tudi ljubljansko občinstvo. Leta 2003 je odprl Ljubljanski poletni festival, leto kasneje pa je vodil koncert v spomin na Carlosa Kleiberja.