Slovenija 26.7.2011 13:23

V Piranu v četrtek začetek 1. festivala otroškega filma

Piran, 26. julija - V Piranu se bo s projekcijo otroškega animiranega filma Trije razbojniki v četrtek ob 21. uri na Prvomajskem trgu začel 1. festival otroškega filma. Tridnevno dogajanje bo po besedah direktorja festivala Matjaža Javšnika ponudilo projekcije petih vrhunskih filmov in različne otroške delavnice.

Piran. Morje, obala, sonce. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Piran.
Morje, obala, sonce.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Prvi festival otroškega filma v Piranu organizirajo po uspešnem lanskem Mediteranskem in evropskem festivalu, ki ga je Zavod FEMF pod vodstvom Matjaža Javšnika organiziral v Kopru. Pripravljajo ga v sodelovanju z občino Piran in Avditorijem Portorož, je na današnji novinarski konferenci povedal Javšnik. Festivalski lokaciji bosta Prvomajski trg in Gledališče Tartini v Piranu.

Program po njegovih besedah sestavljajo vrhunski filmi. Kot je dejal, je festival kulturna in vzgojna prireditev, s katero želijo dodatno prispevati k turistični ponudbi in narediti Piran zanimivejši predvsem za obiskovalce z mlajšimi otroci. Piran, ki že sam po sebi deluje kot filmska kulisa, si po Javšnikovem prepričanju zasluži festival, ki "ga lahko dokončno potrdi kot mesto, ki živi za film, v filmu ter v srcih vseh, za katere sta Piran in film eno," je dejal.

Selektorica festivala Jelka Stergel je v letošnji program umestila otroške animirane filme Trije razbojniki, Obuti maček in Impijev otrok, ki bodo vsi trije sinhronizirani v slovenščino. Zadnji festivalski dan pa bosta na vrsti projekciji filma brez dialogov z naslovom Otročički in slovenske mladinske komedije Gremo mi po svoje, katere se bo udeležil tudi igralec Jurij Zrnec.

Po Javšnikovem mnenju primanjkuje otroške filmske produkcije, predvsem pa filmske vzgoje za najmlajše, zato so se odločili za vzpostavitev festivala, ki bi najmlajšim omogočil globlji vpogled v filmsko umetnost. Festival je namenjen predvsem otrokom od četrtega leta starosti pa vse do začetka srednje šole.

Festival bo ponudil tudi štiri delavnice - delavnico optičnih igral, delavnico, na kateri bodo otroci izdelovali glasbila, plesno delavnico in delavnico animiranega filma.

Filmske projekcije bodo ob 11. uri v Gledališču Tartini, ob 18. uri in 19.30 pa bodo na Prvomajskem trgu sledile delavnice. Ob 21. uri bo prav tam še večerna filmska projekcija. Ob zaključku festivala pa je Javšnik napovedal tudi ognjeni šov.

Po besedah župana občine Piran Petra Bossmana bo festival otroškega filma bo še bolj popestril dogajanje v njihovi občini. Kot je dejal, ga veseli, da so organizatorji izbrali ravno Piran, ki je otrokom prijazno mesto. Izrazil je željo, da bi se v njihovi občini počutili dobro, zato jim želijo poleg igre ponuditi nekaj več.

Vse projekcije, kakor tudi udeležba na delavnicah so brezplačne. Festivalski program je dosegljiv na spletni strani Občine Piran.