Svet 29.7.2011 6:00

V amsterdamskem Rijksmuseumu razstava Skrivnost linij

Amsterdam, 29. julija - V amsterdamskem Rijksmuseumu je čez poletje na ogled razstava Skrivnost linij, na kateri muzej predstavlja izbor iz svoje zbirke del na papirju. Razstavljenih je 18 tiskov in risb, ki datirajo v 16. in 17. stoletje in ki pričajo o izjemno raznoliki uporabi linije pri posameznih umetnikih.

Vsaka od linij pa, ne glede na to, ali je umetnik uporabil pero ali iglo pri jedkanici, uteleša podpis umetnika, piše na spletni strani muzeja.

Tako kot pri grafiki se tudi pri risbi vse začne pri liniji. Z njo je mogoče upodobiti karkoli. Z linijo je mogoče ustvariti obliko, medtem ko uporaba rastra omogoča upodabljanje svetlobe in sence ter ustvarjanje iluzije volumna. Linija ima lahko nešteto število oblik.

Tako si je denimo graver Claude Mellan prizadeval za jasno in neprekinjeno linijo, ko je na ploščo izrisoval Kristusov obraz, medtem ko so nekateri umetniki uporabljali svobodno in hitro izrisano linijo v želji, da bi ustvarili občutek gibanja.

Kot je ob razstavi zapisal kustos v muzeju Huigen Leeflang, je Rembrandt nesporni mojster ekspresivne linije, njegova sposobnost, da je le z nekaj potezami ujel izraz na obrazu ali govorico telesa, pa nima primerjave.

Razstava bo odprta do 19. septembra, je še mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.