Slovenija 28.8.2011 9:00

Uspešen prvi razpis rezidenčne platforme v Mariboru

Maribor, 28. avgusta - Na prvi razpis za tuje ustvarjalce, ki bi želeli letos jeseni gostovati v Mariboru, se je prijavilo okoli sto umetnikov in umetniških kolektivov z vseh koncev sveta. Ugodnosti enomesečne rezidence bodo po presoji žirije uživali ustvarjalci iz Avstralije, Japonske, Irana, Madžarske, Velike Britanije, Nemčije, Ukrajine in Slovaške.

Prvi razpis nastajajoče rezidenčne platforme za gostujoče umetnike GuestRoomMaribor se je iztekel 10. julija. Po besedah koordinatorke projekta Katje Kos niso pričakovali tako velikega števila prijavljenih, še posebej ker je šlo za pilotski razpis.

Razlog za tako velik odziv vidi v očitno ustreznem oglaševanju, nekaj pa je k temu najverjetneje pripomogla tudi bližajoča se evropska prestolnica kulture (EPK), ki jo bo Maribor in še pet slovenskih mest gostilo prihodnje leto. "A ti, ki jih zanima EPK, bi radi k nam prišli v letu 2012. O tem nas že intenzivno sprašujejo," je dejala Kosova.

Izmed prispelih prijav, ki so zajemala vsa področja od literature, vizualne umetnosti do glasbe in gledališča, so izbrali osem tistih, ki bodo od septembra do decembra za mesec dni delali in živeli v Mariboru. Izbor je opravila žirija, ki so jo sestavljali Petra Kapš, Petra Kolmančič, Rene Maurin, Marko Ornik in Borut Wenzel.

Odločili so se za Ano Fabricius z Madžarske, Sonio Leber in Davida Cheswortha iz Avstralije, Mehdija Saeedija iz Irana, Paula Prudencea iz Velike Britanije, Mario F. Scaroni in Vanio Rovisco iz Nemčije, SOSka group iz Ukrajine ter Tetsušija Higašina z Japonske.

Seznam bo dopolnil kandidat iz slovaških Košic, s katerimi izvajajo recipročen program rezidenc. Tako se na 3-mesečno rezidenco v Košice letos odpravlja tudi en kandidat iz Maribora.

Vsi rezidenti bodo imeli v Mariboru zagotovljene bivalne in delovne prostore, štipendijo v višini 500 evrov, produkcijske stroške v višini 400 evrov, povrnjene potne stroške v višini do 300 evrov ter informacijski servis GuestRoomMaribor.

Prve umetnike pričakujejo že v septembru, ko bo tudi uradno odprt Hostel Pekarna, ki bo osrednji domicil rezidenčne platforme. Razpis za leto 2012 bodo objavili predvidoma 10. septembra.