Slovenija 28.7.2011 4:00

V Sarajevu svetovna premiera filma Izlet Nejca Gazvode

Sarajevo, 28. julija - Na 17. filmskem festivalu v Sarajevu bo danes svetovno premiero doživel celovečerni prvenec Nejca Gazvode Izlet. Film je uvrščen v tekmovalni program celovečercev, v katerem se za nagrado srce Sarajeva poteguje deset filmov.

Novo mesto. Novomeški pisatelj in režiser Nejc Gazvoda. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Novomeški pisatelj in režiser Nejc Gazvoda.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Izlet govori o Živi, Andreju in Gregorju, ki so najboljši prijatelji še iz srednje šole. Gregor je vojak, ki se odpravlja na misijo v Afganistan, Živa odhaja na študij v tujino, Andrej pa je homoseksualec, ki sovraži vse po vrsti, tudi samega sebe. Odločijo se, da gredo na izlet v Primorje, kot so to počeli, ko so bili še v srednji šoli.

Ko prispejo, se napijejo. Živa in Gregor se začneta ljubiti, kar vnese napetost v njihov odnos, medtem ko Andrej ne ve, kaj se v resnici dogaja in zasmehuje vse, najbolj pa Gregorja in njegove ideale o vojski. Konflikt se zaostri, ko Živa v napadu besa uniči njihov šotor in odkrije skrivnost, ki razbesni Andreja. Takrat pa nastane prava težava - Živa ne odhaja na študij v tujino, lagala jima je, ker ni želela, da bi jo pomilovala, vsebino filma povzema spletna stran festivala.

V filmu, nastalem s pomočjo Filmskega sklada RS, so nastopili Nina Rakovec, Jure Henigman in Luka Cimprič. Gazvoda, sicer znan po svojih literarnih delih, v katerih se na prvoosebni način ukvarja z vsakdanjo bivanjsko problematiko svojih vrstnikov, se je podpisal pod režijo, scenarij in scenografijo, kostume je oblikovala Nadja Bedjanič.

Film bo ob prisotnosti slovenske ekipe svetovno premiero doživel v dvorani Narodnega gledališča.