Svet 31.7.2011 5:30

Nemčija Turčiji vrnila sfingo iz Hatuše

Berlin/Istanbul, 31. julija - Nemčija je Turčiji vrnila 4000 let star kip sfinge iz Hatuše. To se je, kot je v sredo v Carigradu na predstavitvi kipa dejal turški minister za kulturo Ertugrul Gunay, zgodilo pa več desetletij trajajočem sporu.

Kip z levjim telesom in človeško glavo je eden od dvojice, ki so jo našli v ruševinah hetitskega mesta Hatuša. Hetitska država je obsegala velik del ozemlja današnje Anatolije, severozahodno Sirijo in Mezopotamijo, vrhunec pa je dosegla v 14. stoletju p.n.št..

Nemški arheologi so na območju Hatuše začeli kopati že pred več kot 100 leti. Dva poškodovana kipa so našli leta 1907, leta 1915 pa so ju prepeljali v Nemčijo, da bi ju restavrirali. Ena sfinga je bila leta 1924 vrnjena v Carigrad, v Nemčiji pa so obdržali kopijo. Ta je bila skupaj z drugim originalom od leta 1934 razstavljena v Pergamonskem muzeju v Berlinu. Druga naj bi bila Turčiji vrnjena ob 25. obletnici vpisa Hatuše na Unescov seznam kulturne dediščine.

Gunay je na novinarski konferenci v muzeju v Carigradu, kjer je razstavljena sfinga, pozdravil njeno vrnitev in dejal, da verjame, da imajo kamni dušo. Kot je dejal, so se vsi vrnili tja, kamor sodijo.

Nemčija se je že maja strinjala, da sfingo vrne Turčiji, vendar je ob tem opozorila, da to ne sme postati precendenčen primer, ki bi mu sledilo vračanje tovrstnih spomenikov drugim državam. Tako vztrajno zavrača, da bi Egiptu vrnila kipec Nofretete, ki jo danes hranijo v Novem muzeju (Neues Museum).

Turčija pa je zagrozila, da bo ustavila nemška izkopavanja v Hatuši. Izkopavanja, ki jih financirajo iz Berlina, so eden največjih nemških arheoloških projektov.