Svet 29.7.2011 9:59

Vodstvo EPK v Guimaraesu naj bi zamenjali

Maribor, 29. julija - Vodstvo projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) v portugalskem Guimaraesu, ki bo potekal vzporedno s slovenskim leta 2012, so zamenjali. Po poročanju današnje izdaje časnika Večer naj bi šlo za "politično oziroma državniško zamenjavo" programskega direktorja Carlosa Martinsa in direktorice fundacije Cidade de Guimaraes Cristine de Azevedo.

Martins naj bi kot programski direktor odstopil že pred meseci, na položaju pa naj bi ga nasledil Anglež Tom Fleming. Zdaj pa naj bi odstavili še de Azevedovo.

Tako Martins kot de Azevedova sta se še februarja mudila v Mariboru kot glavna predstavnika EPK v Guimaraesu in zagotavljala, da priprave na leto 2012 tečejo brez težav.

Tudi sicer se je Guimaraes velikokrat postavljalo za zgled, kar zadeva priprave na EPK, saj se je priprav aktivno lotil že leta 2009 in je prvo verzijo programa predstavil konec letošnjega januarja. Obenem je veljalo, da ima Guimaraes najmanj težav z vpletanjem politike in praznimi obljubami države, ki naj bi kljub finančni krizi, v kateri se je znašla, brezpogojno podpirala projekt.

Portugalci imajo za program EPK, ki bo obsegal okoli 500 dogodkov, na voljo 25 milijonov evrov, investicije v infrastrukturo pa se ocenjuje na okoli 70 milijonov evrov. Od tega so okoli 44 milijonov evrov pridobili iz evropskih skladov.