Svet 2.8.2011 5:30

Dežela Salzburg odlikovala Pierra Bouleza

Salzburg, 2. avgusta - Dežela Salzburg je minuli konec tedna odlikovala francoskega skladatelja in dirigenta Pierra Bouleza. "Maestro Pierre Boulez je eden najpomembnejših predstavnikov sodobne glasbe in obenem dolgoletni zvesti spremljevalec salzburškega festivala," je na podelitvi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejala deželna glavarka Gabi Burgstaller.

To zvestobo do Salzburga po njenih besedah izkazuje s svojimi 30 nastopi, kolikor jih je doslej imel na festivalu. Tudi letošnji ne bo minil brez njega, saj bo ponovno dirigiral Dunajskim filharmonikom.

Boulez se je rodil leta 1925 v Montbrisonu v Franciji. Že pri 17. letih je sklenil, da se bo posvetil glasbi. Po študiju pri Olivieru Messiaenu in Reneju Leibowitzu, ki sta ga vpeljala v Schönbergovo 12-tonsko tehniko, se je Boulez kot skladatelj prvič predstavil z Notacijami (1945) in obema klavirskima sonatama (1946, 1948).

Mednarodni sloves mu je prinesla praizvedba komorne kantate "Le marteau sans maitre" (1954) v Baden-Badnu, v kasnejših letih pa se je vse bolj uveljavljal kot dirigent. Leta 1966 je vodil Parsifala in leto kasneje Nibelunški prstan na festivalu v Bayreuthu. Bil je glasbeni direktor simfoničnega orkestra BBC in Newyorške filharmonije. Bil je tudi vodja raziskovalnega inštituta za glasbo IRCAM v pariškem centru Pompidou in ansambla Intercontemporain v Parizu.

V začetku 90. let prejšnjega stoletja se je ponovno intenzivneje posvetil dirigiranju. Med drugim je bil za pultom Čikaškega simfoničnega orkestra, Berlinskih in Dunajskih filharmonikov ter Državne kapele v Berlinu. V Bayrethu je v letih 2004/2005 spet dirigiral Parsifala, na Dunajskih slavnostnih tednih pa leta 2007 Janačkovo opero Iz mrtvega doma.

Lani, ko je praznoval 85. rojstni dan, je dirigiral Čikaškemu simfoničnemu orkestru, Clevelandskemu orkestru, ansamblu Intercontemporain, Pariškemu orkestru, Dunajskim in Berlinskim filharmonikom, berlinski Državni kapeli in orkestru festivala v Luzernu. Za svoje delo je prejel več nagrad.