Slovenija 2.8.2011 11:55

V Mariboru kreativni dialog Ksenije Čerče in Anice Vučetić

Maribor, 2. avgusta - V razstavnem salonu Rotovž in Sodnem stolpu v Mariboru bo na ogled slovensko-srbski umetniški projekt Ksenije Čerče in Anice Vučetić z naslovom Dialog. Prva ustvarja z zvokom, druga z videom. Gre za že tretji takšen projekt Umetnostne galerije Maribor (UGM), v okviru katerega vzpostavljajo kreativni dialog med umetniki različnih narodnosti.

Medtem ko sta bila prva dva dialoga usmerjena v Avstrijo in Italijo, so se v UGM sedaj osredotočili na Srbijo. Cilj projekta je, kot je za STA povedala direktorica UGM Breda Kolar Sluga, da se na enakovredni ravni poveže dve instituciji iz različnih držav, ki izbereta vsak svojega umetnika, ki si nato skupaj zamislita projekt. "Ne gre za tipično gostovanje, ampak skupno rojevanje idej," je pojasnila.

"Cilj je, da skupaj premišljujemo o sodelovanju in se na tak način zbližamo," je še povedala direktorica. "Razstava tako raste v primerjavi enega umetnika skozi drugega."

Kreativni dialog je tokrat vzpostavljen med dvema umetnicama, Ksenijo Čerče in Anico Vučetić, dvema kustosinjama, Bredo Kolar Sluga in Aleksandro Estelo Bjelica Mladenović, ter dvema institucijama, Umetnostno galerijo Maribor in Kulturnim centrom Beograd. Prva izvedba je bila realizirana lani v Beogradu, svoje nadaljevanje pa doživlja projekt v novih prostorskih postavitvah na dveh lokacijah v Mariboru.

V Razstavnem salonu Rotovž se s prostorsko instalacijo Ponikanje predstavlja srbska umetnica Anica Vučetić, v Sodnem stolpu pa Slovenka Ksenija Čerče z zvočnim video ambientom rec # 21. S pomočjo pulzirajočih dinamičnih frekvenc avtorici na različne avtorske načine tematizirata vlogo zvoka in slike/svetlobe v sodobnih medijih. Kompleksni, kontemplativni in impulzivni postavitvi povezuje še intenca, da gledalca popeljeta v temo, nezavedni prostor dialoga s samim seboj, pojasnjujejo na spletni strani UGM.

Razstavo bodo odprli drevi ob 19. uri v razstavnem salonu Rotovž, na ogled pa bo do 21. avgusta.

Ksenija Čerče je končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Izpopolnjevala se je v ZDA, kjer je magistrirala iz videa in zvočne umetnosti. Trenutno ustvarja tako na področju zvočne in video umetnosti kot na področju slikarstva.

Anica Vučetić je študirala slikarstvo na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu. Od leta 1986 je samostojna umetnica. Za njo je več kot dvajset samostojnih in več kot osemdeset skupinskih razstav. Ukvarja se z objekti ter mobilnimi, ambientalnimi in video instalacijami.