Svet 3.8.2011 4:00

V Locarnu danes začetek mednarodnega filmskega festivala

Locarno, 3. avgusta - V švicarskem Locarnu se bo danes začel mednarodni filmski festival. Ta bo v 64. izdaji, ki se bo sklenila 13. avgusta, ponudil 280 filmov iz vsega sveta. Za nagrade se bo potegovalo 20 filmov. Festival bo odprl film "Super 8" v režiji J.J. Abramsa.

Po rdeči preprogi se bodo po napovedih organizatorjev letos sprehodili Claudia Cardinale, Harrison Ford, Daniel Craig, Bruno Ganz, Isabelle Huppert, Daniel Brühl, Gerard Depardieu in drugi. Claudia Cardinale in Bruno Ganz bosta ob tej priložnosti prejela leoparda za življenjsko delo.

Retrospektiva bo letos posvečena ameriškemu režiserju Vincentu Minnelliju (1903-1986), ki je v plodni karieri posnel skoraj 30 filmov, med njimi nekatere prelomne muzikale.

Med 20 filmi, ki se bodo potegovali za zlate leoparde, bodo tudi filmi švicarsko-argentinske režiserke Milagros Mumenthaler, Američana Mikea Cahilla, libanonske režiserke Danielle Arbid, romunske režiserke Ance Damian in ameriškega režiserja Azazela Jacobsa.

Žiriji festivala, ki poleg cannskega in beneškega sodi med najstarejše filmske festivale v Evropi, bo predsedoval portugalski producent Paulo Branco. Med člani žirije sta tudi francoski igralec in režiser Louis Garrel ter nemška igralka Sandra Müller.

Kot napoveduje direktor festivala Olivier Pere, bo program ponudil "ambiciozen izbor svetovnih premier", obenem pa "priložnost za odkrivanje novih teženj in inovacij v sodobnem filmu".

Tako kot vsako leto bodo tudi tokrat gledalcem omogočili ogled filmov na prostem na trgu Piazza Grande, dva večera pa bo ogled filmov brezplačen. Tako si bodo 31. julija lahko brezplačno ogledali romantično komedijo Zajtrk pri Tiffanyju, 2. avgusta pa Amarcord Federica Fellinija.

Na lanskem festivalu je zlati leopard pripadel kitajskemu filmu "Han Jia" (Zimske počitnice) režiserja Lija Hongqija.