Svet 3.8.2011 15:52

Na čelu EPK v Guimaraesu po novem Joao Serra

Lizbona, 3. avgusta - Za novega direktorja fundacije Cidade de Guimaraes, ki vodi projekt evropske prestolnice kulture (EPK) na Portugalskem, so imenovali Joaoa Serro. Že pred dvema mesecema pa je Carlosa Martinsa na položaju programskega direktorja zamenjal Tom Fleming, poročajo portugalski mediji.

Joao Serra je bil od leta 2009 drugi mož uprave fundacije, ki jo je doslej vodila Cristina de Azevedo. Fundacijo so ustanovili julija 2009 z namenom priprave in vodenja projekta EPK, ki bo v Guimaraesu potekal istočasno kot v Mariboru in ostalih slovenskih partnerskih mestih.

Po poročanju medijev bo Serra najverjetneje nazaj k sodelovanju povabil programskega direktorja Carlosa Martinsa, ki je odstopil maja zaradi spora z de Azevedovo.

Tako Martins kot de Azevedova sta se še februarja mudila v Mariboru kot glavna predstavnika EPK v Guimaraesu in zagotavljala, da priprave na leto 2012 tečejo brez težav.

Tudi sicer se je Guimaraes velikokrat postavljalo za zgled, kar zadeva priprave na EPK, saj se je priprav aktivno lotil že leta 2009 in je prvo verzijo programa predstavil konec letošnjega januarja. Obenem je veljalo, da ima Guimaraes najmanj težav z vpletanjem politike in praznimi obljubami države, ki naj bi kljub finančni krizi, v kateri se je znašla, brezpogojno podpirala projekt.

Portugalci imajo za program EPK, ki bo obsegal okoli 500 dogodkov, na voljo 25 milijonov evrov, investicije v infrastrukturo pa se ocenjuje na okoli 70 milijonov evrov. Od tega so okoli 44 milijonov evrov pridobili iz evropskih skladov.