Svet 3.8.2011 11:01

Našli izgubljeni Hitchcockov nemi film

Wellington, 3. avgusta - Na Novi Zelandiji so našli tri kolute enega zgodnejših filmov Alfreda Hitchcocka (1899-1980) z naslovom "The White Shadow" (Bela senca) iz leta 1923. Kot so sporočili iz novozelandskega filmskega arhiva, so bili prvi trije od šestih kolutov Hitchcockovega filma najdeni med množico kolutov in nitratnih trakov, ki jih je arhiv leta 1993 dobil v dar.

Koluti so bili last kinooperaterja Jacka Murtagha, ki je delal v mestu Hastings v prvi polovici 20. stoletja. Takrat je bila navada, da se po zaključku obdobja predvajanja film uniči, Hastings pa je filme shranjeval in tako ohranil pomemben del filmske zgodovine, ki bi bil sicer izgubljen. Leta 2009 so v njegovi zbirki našli tudi edino kopijo komedije Johna Forda "Upstream".

Nemi film "The White Shadow" naj bi bil prvi celovečerec, na katerem je delal Hitchcock. Po besedah filmskega kritika Davida Sterritta je Hitchcock zanj napisal scenarij, oblikoval mizanscensko postavitev, poskrbel za montažo, pri režiji pa je asistiral Grahamu Cuttsu. Pozneje je "osvojil" Hollywood s klasikami, kot so srhljivke Psiho, Vrtoglavica in Sever severozahod.

V arhivu so najdeni film opisali kot "divjo atmosfersko melodramo" o dveh sestrah - angelski in brezdušni. Kje se nahajajo zadnji trije koluti, pa še vedno ostaja skrivnost, piše francoska tiskovna agencija AFP.