Svet 3.8.2011 12:15

Ameriška filmska akademija bo počastila Oprah Winfrey, Jamesa Earla Jonesa in Dicka Smitha

Los Angeles, 3. avgusta - Ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti bo počastila televizijsko zvezdo Oprah Winfrey, igralca Jamesa Earla Jonesa in vizažista Dicka Smitha. Upravni odbor akademije je o podelitvi nagrad veteranom iz zabavne industrije odločal v torek, dobitnikom pa bodo nagrade izročili novembra.

ZDA. Ameriška kraljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey. Foto: Xinhua/STA Athiv STA/Xinhua

ZDA.
Ameriška kraljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey.
Foto: Xinhua/STA
Athiv STA/Xinhua

Oprah Winfrey bo prejela nagrado "Jean Hersholt", ki se podeljuje za humanitarno delo in človekoljubje. Winfreyjeva (57), ki je bila nominirana za oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Barva škrlatna (1985), podpira različne dobrodelne in izobraževalne programe. Ustanovila je tudi lastno fundacijo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Jones in Smith bosta prejela častna oskarja za življenjsko delo.

Jones je zaigral v več kot 50 filmih. Osemdesetletni igralec je bil za nagrado ameriške filmske akademije že nominiran leta 1971 za film "The Great White Hope". Med drugim je zaigral v filmih Patriotske igre (1992) in Lov za rdečim oktobrom (1990).

Dick Smith je kariero začel pri NBC leta 1945. Leta 1984 je prejel oskarja za film Amadeus, leta 1989 je bil ponovno nominiran za film "Dad" (Oče) v režiji Garyja Davida Goldberga. Poznan kot "boter makeupa" je med drugim sodeloval pri Botru in Taksistu ter vzgojil številne vrhunske vizažiste.

Trojica bo nagrade prevzela na tretji letni podelitvi nagrad upravnega odbora akademije, ki bo 12. novembra v centru Hollywood & Highland v bližini znamenitega gledališča Kodak, kjer podeljujejo oskarje.