Slovenija 4.8.2011 6:00

Na Bledu začetek Okarina etno festivala

Bled, 4. avgusta - S koncertom kolumbijske zasedbe Systema Solar se danes ob 20.30 v Zdraviliškem parku na Bledu začenja 21. Okarina etno festival, ki v avgustovskem in septembrskem programu prinaša nastope 12 glasbenih izvajalcev iz Evrope, Južne Amerike in Afrike. Programski vodja Leo Ličof poudarja kljubovalni značaj festivala.

Organizatorji skušajo po besedah Ličofa s festivalom poleg širitve glasbenih obzorij razbijati tudi ustaljene stereotipe, gorenjskemu lokalpatriotizmu pa dodati izbrane svetovne etno priokuse. Kot je še povedal za STA, je festival dobro sprejet pri obiskovalcih vseh generacij - tako starih glasbenih poznavalcih kot pri mladih.

Sam festival bo letos potekal v dveh delih, od 4. do 7. avgusta bodo vsakič ob 20.30 v Zdraviliškem parku na Bledu nastopili Kolumbijci Systema Solar, ki v Slovenijo prihajajo ravno z uspešne turneje po Franciji, angleški The Men They Couldn' t Hang, orkester Les amis de L'Accordeon iz Luksemburga, Kasai Masai iz Konga in slovensko-gvinejski Sekou Kouyate Experience.

Festival se bo nadaljeval septembra v športni dvorani na Bledu, kjer se bodo koncerti začeli ob 20. uri. Prvega septembra bodo nastopili škotski Peatbog Faeries, nato pa Kanda Bongo Man iz Konga, Rusties iz Italije, slovenski glasbenik Vlado Kreslin, The Fabulous Boogie Boys iz Anglije ter 4. septembra Osibisa s člani iz Antigve, Gane in Nigerije ter angleški Earl King Boogie Band.

Delitev festivala Ličof pripisuje zahtevni organizaciji, kjer so pogosto odvisni od naklonjenosti lokalnih oblasti, sredstev, sicer pa je festival skozi leta potekal v različnih oblikah. Pri financiranju se je letos izkazal Zavod za kulturo Bled, pravi Ličof, ki dodaja, da je število obiskovalcev festivala odvisno predvsem od števila koncertov in nastopajočih imen.

Priprava programa festivala traja vsaj pol leta, saj organizatorji zaradi omejenih sredstev usklajujejo nastope z aktualnimi turnejami skupin in glasbenikov po bližnjih državah. Med letošnjimi nastopajočimi je Ličof izpostavil angleško skupino Earl King Boogie Band, kjer med drugim igra nekdanji bobnar skupine Status Quo John Coghlan. Čeprav je vstop na koncerte brezplačen, bo na Bledu avgusta in septembra moč prisluhniti skupinam, katerih nastopi stanejo več tisoč evrov.