Slovenija 5.8.2011 11:51

Kolizej naj bi padel prihodnji teden

Ljubljana, 5. avgusta - Propadajočo stavbo ljubljanskega Kolizeja, katere napovedana rušitev je razburkala javnost in stroko, naj bi lastnik, Kranjska investicijska družba, začel rušiti v ponedeljek. Sodelavci ljubljanske območne enote Zavoda za varstvu kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) so v tem tednu sodelovali pri demontaži spomeniško zaščitenih elementov.

Ljubljana. Kolizej. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kolizej.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Kolizej. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kolizej.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal vodja ljubljanske območne enote ZVKDS Boris Vičič, so že odstranili, kar je bilo dostopnega - stenske dekoracije, ki so jih trenutno shranili v Restavratorskem centru RS. Del spomeniško zaščitenih elementov, portali, pa bo prišel na vrsto tekom odstranjevanja samega objekta, saj jih zaradi slabega stanja le tega sedaj ni bilo mogoče odstraniti.

Spomeniško zaščitene elemente s Kolizeja bo v prihodnje hranil Mestni muzej Ljubljana, ki je za to pristojen, govorilo pa se je tudi o tem, da bi se Kolizej predstavilo z razstavo. Precej je po Vičičevih besedah tudi fotografske dokumentacije, še iz časa, ko je še bilo varno hoditi po Kolizeju, pa tudi poznejše. Za več posnetkov je poskrbel tudi sedanji lastnik, saj ga je k temu zavezala odločba o rušenju Kolizeja, ki jo je podpisala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca. Sicer pa so, kot je še dejal Vičič, z izvajalcem rušitvenih del nenehno v stiku.

Ali je gradbeno dovoljenje za rušitev, ki ga je ljubljanska upravna enota izdala 22. aprila letos, dokončno, Vičič nima podatka. Te dni ni dosegljiv niti lastnik Kolizeja Kranjska investicijska družba. Uradne potrditve, ali bo Kolizej resnično padel v ponedeljek, tako ni bilo mogoče dobiti.

Kranjska investicijska družba si že več let prizadeva za zrušitev Kolizeja, saj namerava na njegovem mestu zgraditi novi Kolizej po načrtih nizozemskega arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten, ki je bil leta 2004 izbran na natečaju. Ob tem je naletela na številna nasprotovanja tako arhitekturne kot umetnostnozgodovinske stroke. Na že omenjeno odločbo za rušitev se je med drugim pritožilo Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, prizadevanja za ohranitev Kolizeja pa sta podprli mednarodna komisija in slovenska sekcija nevladne organizacije Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS).

Vendar pa bo Kranjska investicijska družba, tudi če bo Kolizej začela rušiti prihodnji teden, na gradbeno dovoljenje za novi Kolizej morala še počakati. Zanj za zdaj še no more zaprositi, saj mora ljubljanski mestni svet najprej sprejeti občinski podrobni prostorski načrt za omenjeno območje. Mestna občina je šele sredi marca letos sprejela sklep o začetku priprav občinskega prostorskega načrta, omenjeni akt pa predvideva, da bo predlog podrobnega prostorskega načrta predvidoma pripravljen šele marca prihodnje leto.