Slovenija 4.8.2011 13:22

Na Poletnem lutkovnem pristanu letos v ospredju tuje predstave

Maribor, 4. avgusta - Poletni lutkovni pristan, ki ga Lutkovno gledališče Maribor tradicionalno prireja avgusta, bo letos postregel z raznovrstnimi lutkovnimi predstavami, tako za majhne kot velike. Za razliko od prejšnjih let bodo tokrat v večini predstave iz tujine, slovenske stvaritve pa bodo prihranili za jesenski nacionalni lutkovni bienale, ki se vrača v Maribor.

Maribor, studio LGM. Novinarska konferenca Lutkovnega gledališča Maribor, na kateri so predstavili 22. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan. Predstavnica za stike z javnostjo Mojca Planšak, umetniška vodja in koordinatorka festivala Katarina Klančnik Kocutar, Andreja Rakovec iz Umetnostne galerije Maribor, Marko Samec iz društva Mars in vodja festivala Prestopi Zoran Petrovič. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, studio LGM.
Novinarska konferenca Lutkovnega gledališča Maribor, na kateri so predstavili 22. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan.
Predstavnica za stike z javnostjo Mojca Planšak, umetniška vodja in koordinatorka festivala Katarina Klančnik Kocutar, Andreja Rakovec iz Umetnostne galerije Maribor, Marko Samec iz društva Mars in vodja festivala Prestopi Zoran Petrovič.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, studio LGM. Novinarska konferenca Lutkovnega gledališča Maribor, na kateri so predstavili 22. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan. Letak. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, studio LGM.
Novinarska konferenca Lutkovnega gledališča Maribor, na kateri so predstavili 22. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan.
Letak.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, studio LGM. Novinarska konferenca Lutkovnega gledališča Maribor, na kateri so predstavili 22. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan. Umetniška vodja in koordinatorka festivala Katarina Klančnik Kocutar. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, studio LGM.
Novinarska konferenca Lutkovnega gledališča Maribor, na kateri so predstavili 22. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan.
Umetniška vodja in koordinatorka festivala Katarina Klančnik Kocutar.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Že 22. mednarodni Poletni lutkovni pristan se bo pričel v soboto 6. avgusta s predstavo Glej, tička! v izvedbi italijanskega gledališča Papelito. Zadnje dejanje bo v četrtek 1. septembra, ko bo v sodelovanju s festivalom neodvisnega gledališča Prestopi v Mariboru gostovala izraelska zasedba HaZira s predstavo Najzanimivejše zgodbe sveta.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala umetniška vodja in koordinatorka festivala Katarina Klančnik Kocutar, bodo jedro festivalskega programa še vedno lutkovne predstave, ki pa jim želijo dodati še številne druge dejavnosti.

Tako bodo letos že drugo leto zapored sodelovali z Umetnostno galerijo Maribor in društvom Mars, s pomočjo katerih bodo potekale različne ustvarjalne delavnice. Galerija in Čitalnica na jasi v glavnem mestnem parku bosta tudi novi prizorišči predstav, medtem ko bo osrednje dogajanje ponovno pred mariborskim lutkovnim gledališčem.

Večina predstav bo izvedena na prostem, zahtevnejše pa v dvorani. Vstop bo še vedno brezplačen, s tem da bodo številčno omejili dostop v dvorane. Glede starosti ni omejitev. "Ponovno bomo poskušali preseči miselnost, da so lutke le za otroke," je dejala Klančnik Kocutarjeva.

Po njenih besedah je glavna posebnost letošnjega programa ta, da prednjačijo predstave iz tujine, pri čemer "pridejo lutkarji iz vse Evrope". Poleg italijanskih in izraelskih se bodo mariborskemu občinstvu predstavili še češki, avstrijski, francoski, hrvaški, madžarski, švicarski, nemški in španski lutkarji.

Iz Slovenije bodo zastopane le tri predstave, saj bo v Lutkovnem gledališču Maribor med 21 in 25. septembrom potekal nacionalni lutkovni festival Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Bienale, ki predstavlja najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, se tako po šestih letih vrača v Maribor, ki se od septembra lani ponaša z novim lutkovnim gledališčem.