Svet 5.8.2011 5:00

Za uvod v festival Ars Electronica: Raziskovanje prapoka

Linz, 5. avgusta - V Centru Ars Electronica (AEC) v Linzu so v četrtek kot uvod v letošnji festival, ki bo potekal od 31. avgusta do 6. septembra, odprli razstavo Izvor - raziskovanje prapoka. AEC je pri tem zapustil svoj običajni teren ter se podal v svet raziskovanja delcev. Njegov partner je raziskovalni center Cern, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Razstava je posvečena svetu znanosti in raziskav oziroma "čisti znanosti", v kateri Evropski center za jedrske raziskave (Cern) s svojim globalnim znanstvenim projektom, Velikim hadronskim trkalnikom (LHC), predstavlja vrhunec na področju fizike osnovnih delcev. S svojimi 10.000 raziskovalci in spremljajočim osebjem iz 80 držav ter letnim proračunom v višini milijarde frankov (907 milijonov evrov) je namreč ekvivalenten manjšemu mestu in je hkrati eden največjih raziskovalnih centrov na svetu.

Toda Cern ne pomeni le raziskovanja hipotetičnega Higgsovega bozona, s katerim bi lahko razložili maso, je tudi sinonim za dosežke, kot je svetovni splet, ki je močno vplival na družbo. Cern tako ni le mesto za nova dognanja v znanosti in raziskavah osnovnih delcev, je predvsem mesto za nove paradigme in nove ideje, piše na spletni strani Ars Electronice.