Slovenija 6.8.2011 4:00

Lutke ponovno vabijo v mariborski pristan

Maribor, 6. avgusta - Lutkovno gledališče Maribor bo danes ponovno zagnalo Poletni lutkovni pristan, ki ga tradicionalno prireja v času poletja. Gledališče bo tudi tokrat postreglo z raznovrstnimi lutkovnimi predstavami, tako za majhne kot velike gledalce. V letošnji izdaji bo večina predstav iz tujine.

Že 22. mednarodni Poletni lutkovni pristan se bo pričel danes ob 19. uri s predstavo Glej, tička! v izvedbi italijanskega gledališča Papelito.

Lutke bodo gledalce zabavale pred in v novi stavbi lutkovnega gledališča na Lentu ter še na nekaterih drugih prizoriščih vse avgustovske sobote, bolj zgoščeno pa zadnji konec tedna pred začetkom šolskega leta.

Zadnje dejanje bo v četrtek 1. septembra, ko bo v sodelovanju s festivalom neodvisnega gledališča Prestopi v Mariboru gostovala izraelska zasedba HaZira s predstavo Najzanimivejše zgodbe sveta.

Poleg italijanskih in izraelskih se bodo mariborskemu občinstvu predstavili še češki, avstrijski, francoski, hrvaški, madžarski, švicarski, nemški in španski lutkarji. Iz Slovenije bodo zastopane le tri predstave, saj bodo slovenske stvaritve prihranili za jesenski nacionalni lutkovni bienale, ki se po šestih letih vrača v Maribor.

Večina predstav bo izvedena na prostem, zahtevnejše pa v dvorani. Ogled predstav bo še vedno brezplačen, vendar bodo organizatorji številčno omejili vstop v dvorane.

Poleg lutkovnih predstav bodo obiskovalcem na voljo tudi ustvarjalne delavnice, ki jih pripravljajo v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in društvom Mars. Med drugim bo izvedena enotedenska delavnica, v kateri skupina otrok ustvari predstavo od oblikovanja zgodbe in lutke do postavitve na oder.