Slovenija 6.8.2011 4:00

Schubertove pesmi za uvod v Festival Radovljica

Radovljica, 6. avgusta - V Radovljici se bo danes začel najstarejši festival stare glasbe v Sloveniji. Festival, 29. po vrsti, bo do 23. avgusta ponudil deset koncertov, največ v baročni dvorani radovljiške graščine. Prvi bo drevi ob 20. uri nastopil nemški ansambel Die Singphoniker s pesmimi Franza Schuberta ob spremljavi izvirnega zgodovinskega klavirja.

Festival, ki ga umetniško vodi Domen Marinčič, bo ponudil glasbo od srednjega veka do danes. Dva od desetih koncertov bosta v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem in v radovljiški cerkvi sv. Petra. V prvi bosta 19. avgusta nastopila orglavec Yves Rechsteiner in tolkalec Henri-Charles Caget s priredbami arij in plesov iz oper Jeana-Philippa Rameauja, v drugi pa večer pozneje španski kvartet Canto Coronato, ki bo poslušalce popeljal na srednjeveško glasbeno popotovanje od Cipra do Aragonije.

Slovenska glasbenica Mateja Bajt na kljunasti flavti in Egon Mihajlović na čembalu bosta 8. avgusta izvedla dela pomembnega predstavnika francoske glasbe 18. stoletja Francoisa Couperina in njegovih sodobnikov. Večer zatem bo mednarodna zasedba Black Narcissus s tenoristom in dramskim igralcem Ianom Honeymanom poustvarila angleško glasbo 17. stoletja.

Kako bi Bach zvenel po švedsko, bosta 10. avgusta pokazala violinistka Lisa Rydberg in Gunnar Idenstam na harmoniju, 12. avgusta pa bo nastopil eden vodilnih svetovnih kontratenoristov, James Bowman. S pianistom Andrewom Plantom bo izvedel spored angleške glasbe štirih stoletij. V soboto, 13. avgusta, bo v Radovljici ponovno gostoval italijanski ansambel Zefiro, tokrat kot pihalni sekstet z glasbo največjih avstrijskih in nemških mojstrov 18. stoletja.

Najsodobnejše delo na festivalu bo Saga o Njalu, ki jo je Svetlana Makarovič preoblikovala v sodobno baladno pripoved o pokončni Hallgerd in jo bo 16. avgusta interpretirala z Milkom Lazarjem, ki jo je uglasbil za klavirkord. Najstarejše izvedeno delo pa bo rekonstrukcija nenapisane glasbe za starogermansko sago o renskem zlatu iz islandskega epa Edda. Zadnji dan festivala, 23. avgusta, jo bo predstavil francoski ansambel Sequentia.