Svet 10.8.2011 6:00

V Zagrebu septembra razstava hrvaškega ekspresionizma

Zagreb, 10. avgusta - Novo razstavno sezono bo v zagrebški galeriji Klovićevi dvori začela razstava hrvaškega ekspresionizma, ki jo bodo pod naslovom Strast in upor - ekspresionizem na Hrvaškem odprli 6. septembra. To bo prva celovita predstavitev ekspresionizma v hrvaški umetnosti, so ob napovedi razstave zapisali v galeriji.

Na ogled bo okrog 300 del, ki bodo celovito predstavila hrvaške dosežke znotraj te umetniške smeri in to na vseh področjih umetniškega izražanja. Ob slikah umetnikov, kot so Ljubo Babić, Marino Tartaglia, Zlatko Šulentić in Milivoj Uzelac, bodo razstavljene risbe in grafike Vilka Gecana, Marijana Trepše in Sergija Glumca, predstavljeni pa bodo tudi dosežki na drugih področjih umetniškega ustvarjanja.

S področja literature bosta zastopana Miroslav Krleža in Antun Branko Šimić, s področja glasbe Blagoje Bersa in Boris Papandopulo, s področja arhitekture pa bodo predstavljena pionirska dela Draga Iblerja in Ignjata Fischera, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ekspresionizem se je na Hrvaškem pojavil razmeroma zgodaj in zelo enakovredno v književnosti, likovni umetnosti in gledališču. Razstava rekonstruira duhovno in kulturno ozračje v času njegovega nastanka in njegovo vključenost v evropske umetniške tokove.

Kustosinja razstave, ki bo na ogled do 6. novembra, je Iva Sudec.