Slovenija 10.8.2011 13:10

V blejski galeriji Deva Puri razstava del slovenskih impresionistov

Bled, 10. avgusta - Ob dvojni obletnici - letos mineva 1000 let od prve pisne omembe Bleda in 100 let od smrti slikarja Ivana Groharja - bodo v blejski galeriji Deva Puri drevi ob 19.30 odprli razstavo Impresionisti - v spomin na prijatelja. Na njej si bo do 27. novembra moč ogledati tudi nekatera še nikoli razstavljena dela slovenskih impresionistov.

Na razstavi, ki jo bo odprl začasni minister za kulturo Boštjan Žekš, bo predstavljenih okrog 50 slik štirih slovenskih impresionistov: Matije Jame, Riharda Jakopiča, Mateja Sternena in Ivana Groharja. Med njimi bo tudi veliko del, ki do danes še nikoli niso bila razstavljena, saj prihajajo iz zasebnih zbirk, je za STA povedal David Rjazancev iz galerije Deva Puri.

Razstavo so v blejski galeriji pripravili ob tisoči obletnici prve omembe blejskega gradu in Bleda in stoletnici smrti slovenskega impresionista Ivana Groharja, je še pojasnil Rjazancev. Blejska Pristava, kje domuje galerija Deva Puri, se je sicer že uveljavila kot eno vidnejših razstavišč, leta 2009 je med drugim gostila dela Salvadorja Dalija, leta 2010 pa veliko retrospektivno razstavo Maksima Gasparija.

Razstava impresionistov bo na Bledu odprta do 27. novembra, vzporedno z razstavo keramike Pabla Picassa z naslovom Leta na Azurni obali. Na slednji je na ogled okrog 50 malo poznanih keramičnih predmetov tega znamenitega španskega slikarja, grafika in kiparja, ki se je z oblikovanjem in poslikavanjem keramike ukvarjal od leta 1946 do smrti leta 1973.