Svet 13.8.2011 5:30

Ob deseti obletnici Leopoldovega muzeja na Dunaju dve razstavi

Dunaj, 13. avgusta - Leopoldov muzej na Dunaju bo desetletnico obstoja jeseni obeležil z dvema razstavama. Prva bo posvečena avstrijskemu ekspresionističnemu slikarju Egonu Schieleju, druga pa bo nosila naslov Navdušenje se nadaljuje - sodobna umetnost iz zbirke Leopold II., so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess-PR.

Razstava del Egona Schieleja bo pod naslovom Melanholija in provokacija v Muzejski četrti na ogled od 23. septembra do 30. januarja prihodnje leto. Osredotočena bo predvsem na zgodnje ustvarjanje umetnika, ki so ga zaznamovali melanholija in žalost pa tudi navdušenje nad nenavadnim in ekstatičnim. Njegovi akti so med letoma 1910 in 1914 naleteli na zgražanje javnosti. Del razstave bo posvečen tudi pozam in gibanju v delih tega avstrijskega umetnika, ki je umrl pri 28. letih.

Razstava sodobne umetnosti iz zasebne zbirke družine Leopold bo predstavila presek avstrijske in mednarodne umetnosti po letu 1945. Na ogled bo od 14. oktobra do 30. januarja prihodnje leto. Javnost bo na njej številna dela iz Leopoldove zasebne zbirke imela priložnost videti prvič. V skoraj 60 letih zbirateljstva sta zakonca Elisabeth in lani preminuli Rudolf Leopold svojo zbirko obogatila z deli številnih velikanov umetnosti, kot so Egon Schiele, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Richard Gerstl, Alfred Kubin, Herbert Boeckl, Ferdinand Georg Waldmüller in Anton Romako.