Svet 12.8.2011 5:00

Edinburški mednarodni festival letos posvečen kulturam Azije

Edinburgh, 12. avgusta - Mednarodni festival v škotskem Edinburghu, ki se bo pričel danes, bo do 4. septembra združeval klasično in sodobno glasbo, gledališče, opero, ples in vizualne umetnosti, zvrstili pa se bodo tudi številni manjši priključeni festivali, med njimi knjižni. Festival se sicer letos osredotoča na azijske kulture in njihov preplet s kulturami Zahoda.

Evropske umetnike, raziskovalce in filozofe že stoletja navdihuje azijski kontinent - od obiska Marca Pola na dvoru Kublaj Kana v 14. stoletju do očaranosti glasbenikov in skladateljev, kot sta bila Claude Debussy in Gustav Mahler nad glasbo in glasbili Kitajske, Indije, Indonezije in Japonske, je zapisal direktor festivala Jonathan Mills.

Festival bo drevi odprl koncert Škotskega komornega orkestra in solistov, ki bodo izvedli vokalno-instrumentalno delo Raj in Peri nemškega skladatelja Roberta Schumanna.

Med drugim bo moč videti balet "The Peony Pavillion" po ljubezenski zgodbi enega največjih kitajskih literatov, Shakespearovega sodobnika Tanga Xianzuja. Izvedel ga bo Kitajski narodni balet ob spremljavi simfoničnega orkestra in tradicionalnih kitajskih glasbil.

Tritedenski festival bo med drugim ponudil uprizoritev po romanu japonskega pisatelja Harukija Murakamija "The Wind-Up Bird Chronicle" (Kronika o mehaničnem ptiču). Roman bo po besedah organizatorjev v produkciji Stephena Earnharta in Grega Piercea oživel kot preplet lutkovne igre, plesa, glasbe in filma.

Edinburški mednarodni festival je bil ustanovljen leta 1947, da bi obogatil kulturno dogajanje v Evropi, Veliki Britaniji in na Škotskem. Že od začetka je združeval različne umetnostne zvrsti ter privabljal najboljše umetnike z vseh koncev sveta.

Tekom let se je ob robu edinburškega festivala razvila vrsta manjših festivalov, med njimi Fringe, največji festival odrskih umetnosti na svetu, ki letos poteka med 5. in 29. avgustom, in mednarodni knjižni festival, ki se bo pričel v soboto in sklenil 29. avgusta.