Svet 15.8.2011 6:00

Blizu Chopinovega kipa v Varšavi odkrili poprsje Franza Liszta

Varšava, 15. avgusta - Blizu kipa Frederica Chopina v varšavskem parku Lazienki so v petek odkrili bronasto poprsje madžarskega skladatelja Franza Liszta. Poljske oblasti so s tem prvič dovolile, da je v parku tik ob spomeniku velikega poljskega komponista postavljeno umetniško delo, ki prikazuje osebnost, ki ni Poljak, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Poprsje prikazuje Liszta kot mladega, karizmatičnega mladeniča, torej iz časa, ko sta skladatelja postala prijatelja. Delo, ki ga je izdelal kipar Katalin Gero, so v poljski prestolnici predstavile mestne oblasti iz Budimpešte.

Zamisel o postavitvi poprsja v Varšavi sega v lansko 200-letnico Chopinovega rojstva, ko je madžarski pianist Alex Szilasi od bivšega ministra za kulturo Waldemarja Dabrowskega, ki vodi Poljsko narodno opero, dobil poprsje Frederica Chopina. Szilasi je poprsje poklonil Budimpešti pod pogojem, da bo postavljeno na javnem kraju. Mesto se je strinjalo in ga postavilo v parku pod gradom Buda. Szilasi pa je tedaj obljubil, da bo Varšavi podaril Lisztov kip. Njegov načrt se je sedaj uresničil, še poroča MTI.