Svet 14.8.2011 10:55

Zlati leopard Locarna 2011 mladi argentinski režiserki

Locarno, 14. avgusta - S podelitvijo nagrad se je v soboto zvečer sklenil 64. mednarodni filmski festival v švicarskem Locarnu. Nagrado za najboljši film je prejel režijski prvenec mlade argentinske režiserke Milagros Mumenthaler, organizatorji festivala pa so nagradi za življenjsko delo podelili igralcema Claudii Cardinale in Brunu Ganzu.

Predsednik mednarodne žirije, portugalski producent Paulo Branco je film "Abrir puertas y ventanas" (Odpreti okna in vrata), mojstrovino mlade Milagros Mumenthaler in dobitnika zlatega leoparda, označil kot "najbolj celovit in najbolj dovršen film".

Nagrado za najboljšo režijo je prejel romunski film "Din dragoste cu cele mai bune intentii" (Z najboljšimi nameni) režiserja Adriana Sitaruja. Posebno nagrado žirije pa je prejel film "Hashoter" (Policist) izraelskega režiserja Nadava Lapida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela Maria Canale za igro v filmu Odpreti okna in vrata, za najboljšo moško vlogo pa je bil nagrajen Bogdan Dumitrache, ki je zaigral v filmu Z najboljšimi nameni.

V desetih dneh so festival obiskale številne svetovno znane filmske zvezde, kot so Gerard Depardieu, Isabelle Huppert, Daniel Craig, Harrison Ford ter Claudia Cardinale in Bruno Ganz, ki sta na festivalu tudi prejela leoparda za življenjsko delo.

Francoska igralka Isabelle Huppert je ob tej priložnosti prejela nagrado "Excellence", organizatorji festivala pa so v njen poklon predvajali štiri filme iz njene bogate igralske zgodovine, med drugim film "Pianistka" režiserja Michaela Hanekeja, za katerega je Huppertova leta 2001 prejela nagrado za najboljšo evropsko igralko.

Na lanskem festivalu v Locarnu je zlati leopard pripadel kitajskemu filmu "Han Jia" (Zimske počitnice) režiserja Lija Hongqija.