Svet 17.8.2011 6:00

Arheologi v Izraelu odkrili kip Herkula iz 2. stoletja

Jeruzalem, 17. avgusta - Arheologi so na severu Izraela našli marmornat kip Herkula iz 2. stoletja. Kip, ki je nekdaj verjetno stal v niši, je bil sestavni del dekoracije ob bazenu v termah, ki so jih arheologi odkrili tekom izkopavanj, je povedal Walid Atrash iz izraelske službe za arheološko dediščino.

Kot je dejal, je kip visok približno pol metra in izdelan iz belega marmorja, odlikuje pa ga tudi izjemna umetniška kvaliteta. Goli Herkul stoji na podstavku in se opira na gorjačo, preko katere visi koža nemejskega leva. Slednjega je Herkul premagal, kar je bilo prvo v seriji 12 njegovih junaških dejanj.

Herkul, junak, ki so ga poznali tako antični Grki kot tudi Rimljani, je bil sin Zeusa in Alkmene. Veljal je za najmočnejšega moškega na svetu. Bil je simbol moči, poguma in nadčloveške moči.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so arheologi kip našli pri Horvat Tarbenetu, severozahodno od mesta Afula, na mestu, kjer je bila v 3. stoletju judovska naselbina. Odkrili so tudi zidan vodnjak, katerega odprtina v premeru meri 2,9 metra, globok pa je več kot štiri metre.

Izkopavanja so potekala v sklopu projekta izgradnje železniške proge po dolini Jezreel. Proga bo tekla po trasi, po kateri je v preteklosti že tekla železnica, ki je povezovala Damask in Haifo. Dolga bo okrog 60 kilometrov in bo povezovala Haifo ter mesto Beit Shean.