Slovenija 16.8.2011 13:27

Na Ljubljanskem gradu predpremiera slovenske koprodukcije Deviški ples smrti

Ljubljana, 16. avgusta - Na Ljubljanskem gradu bo drevi ob 21.30 v sklopu programa Film pod zvezdami predpremierno prikazan film Deviški ples smrti madžarskega režiserja, scenarista in igralca Endreja Hulesa. V madžarsko-kanadsko-slovenski koprodukciji v vidnejših vlogah nastopata Minu Kjuder in Boris Cavazza. Slovenski koproducent filma je Igor Pediček.

Zgodba filma pripoveduje o bivšem plesalcu Stevu (Endre Hules), ki se iz Montreala po dvajsetih letih vrne v domačo Madžarsko. Tu ugotovi, da se je v letih njegove odsotnosti marsikaj spremenilo, nespremenjen je ostal pravzaprav le njegov starejši brat Gyula (Zsolt Laszlo), ki še vedno deluje v starem plesnem studiu s plesno skupino in se sooča s pomanjkanjem denarja. Gyula je poročen z Mari (Bea Melkvi), nekdanjo Stevovo ljubeznijo in ker ni denarja, ne more postaviti nove predstave.

Pravi razlog Stevove vrnitve pa je njegov sum, da je njegov oče (Boris Cavazza) kriv za to, da se tako dolgo ni mogel vrniti v domovino, saj ga je ovadil tedanjim komunističnim oblastem. Ob likih očeta in matere (Minu Kjuder) se film povezuje s Slovenijo. Stevova starša sta Slovenca, ki sta morala zaradi kritiziranja Tita pobegniti na tuje.

Mari skuša brata prepričati, da bi združila moči, kar Stevu sprva ne diši. Pozneje se na bratovo prigovarjanje, le omehča in privoli v to, da bo poskrbel za finančno plat predstave, njegov brat pa za plesno. Kmalu pa pride do zapletov, saj se Steve po mnenju plesalcev preveč vmešava v njihovo delo. Stvari gredo samo še na slabše zaradi Gyulinega odnosa z mlado plesalko in Marijinih znova prebujenih čustev do Steva.

Deviški ples smrti se ob prikazu plesa, glasbe in umetnosti ukvarja z vsakodnevnimi kompromisi in išče meje, kjer se nujno zlo spremeni v ples s hudičem, v izdajo načel, ljubljenih in človekovega bistva, je zapisano v kratkem povzetku vsebine filma. Zgodba filma je delno osebna zgodba režiserja in igralca, ki je madžarskega rodu in že vrsto let deluje v ZDA.

Hules je režiral več gledaliških, filmskih in radijskih projektov. Kot igralec je sodeloval pri številnih evropskih in hollywoodskih filmih, med drugim v Angelih in demonih (2009).

Koreografijo je oblikoval Zoltan Zsurafszky, umetniški vodja Budimpeštanskega plesnega ansambla. Direktor fotografije je Vilmos Zsigmond, ki je sodeloval s številnimi ameriškimi zvezdniškimi režiserji, med drugim z Woodyjem Allenom, Stevenom Spielbergom in Johnom Boormanom.

Vsi interierji, razen kanadskih, so bili posneti v studiih Viba filma. Projekt je podprl Filmski sklad RS. Dobil je tudi podporo Euroimagesa. Slovenski koprodukcijski delež pri filmu s proračunom 1,8 milijona evrov je 294.000 evrov, je za STA povedal Pediček. Kot je še povedal, bo film zaradi kanadskega koproducenta Quiet Revolution Pictures predvidoma doživel distribucijo tudi v ZDA.

Deviški ples smrti bo svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu filmskega festivala v Montrealu, ki bo potekal med 18. in 28. avgustom. Slovenska premiera bo 3. oktobra v ljubljanskem Kinodvoru.