Na hitro prelistano 20.8.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. avgusta - Pri založbi Sanje je izšel antiutopični roman ruskega avtorja Dmitryja Glukhovskyja z naslovom Metro 2033, pri Mladinski knjigi je kriminalni triler Ne povej nikomur, ki napoveduje izid serije uspešnic ameriškega pisatelja Harlana Cobena, pri založbi Eno pa so izdali zbirko Misli ob kuhinjski mizi ameriške avtorice Rachel Naomi Remen.

METRO 2033 - FANTASTIČNA ANTIUTOPIJA DMITRYJA GLUKHOVSKYJA

Ruskega avtorja Dmitryja Glukhovskyja je od nekdaj zanimalo, kaj se bo zgodilo s svetom, če pride do jedrske vojne, hkrati pa ga je izjemno navdihoval moskovski metro, za katerega je dejal, da je "največje zaklonišče na zemlji, o katerem marsičesa ne vemo". Kot posledica tovrstnih razmišljanj, je Glukhovsky napisal fantastično antiutopijo Metro 2033 - zgodbo o Moskvi po jedrski katastrofi, kjer se preživeli skrivajo pred sevanjem in novimi oblikami življenja v podzemlju ruske prestolnice. Ker sprva Glukhovsky ni našel založnika za svoje delo, se je odločil, da ga bo objavil na spletu, čeprav ni vedel, da se tega načina objave že poslužujejo drugi avtorji, med drugimi Stephen King. S pomočjo medmrežja je Glukhovsky bralce pritegnil h gradnji teme, ideje in samega sveta svoje knjige. Spletno stran je za časa medmrežne objave knjige obiskalo več kot 200.000 ljudi. "Junaki, kot jih je ukrojil Glukhovsky, so predmet apokalitičnega poizkusa, literarne inovacije v filozofsko utemeljeni antiutopiji. Metro lahko sedaj postane globalni projekt," so o knjigi zapisali pri založbi Sanje. Roman Metro 2033 sta iz ruščine prevedli Višnja Fičor in Valerija Peternel. Po Metroju 2033 je Glukhovsky leta 2008 objavil še knjigo Metro 2034, po kateri je nastala tudi računalniška igra.

PRI MLADINSKI KNJIGI PRILJUBLJENI KRIMINALNI TRILERJI HARLANA COBNA

Pri založbi Mladinska knjiga sta nedavno izšla prva dva iz serije kriminalnih trilerjev v ZDA izredno priljubljenega avtorja Harlana Cobna - Ne povej nikomur in Odšel je za vedno. Na tem mestu predstavljamo knjigo Ne povej nikomur, ki jo je poslovenil Miro Mrak. Gre za zgodbo o izgubi in odrešitvi, ki se prične povsem nedolžno. David Beck z ženo Elizabeth ob tihotnem jezeru praznuje obletnico njunega prvega poljuba. A romantični konec tedna ob jezeru se sprevrže v tragedijo, ko Elizabeth ugrabijo in umorijo. Morilca sicer ujamejo in obsodijo, a David nikakor ne more preboleti izgube. Osem let pozneje, na dan obletnice ženine smrti David dobi elektronsko sporočilo s frazo, ki sta jo poznala le on in Elizabeth. Toda tega ne sme povedati nikomur, o vsebini knjige piše na spletni strani založbe Mladinska knjiga. Po omenjeni knjigi je francoski režiser Guillaum Canet posnel tudi film, ki je bil nagrajen s kar štirimi cezarji. Coben je s svojimi trilerji navdušil, osupnil in zasvojil bralce po vsemu svetu. V njih odstira nerešene, spregledane in napačno interpretirane umore ali nesreče. Prav tako se avtor lahko pohvali, da je prejemnik vseh treh najpomembnejših literarnih nagrad za žanrsko pisanje - edgar, anthony in shamus. Dan Brown, avtor Da Vincijeve šifre je o Cobnu dejal, da je "pravi mojster nepričakovanih zapletov". V prihodnjih mesecih pri Mladinski knjigi napovedujejo izid še dveh njegovih del: V objemu gozdov in Ena sama priložnost.

MISLI OB KUHINJSKI MIZI ZA TRENUTEK NAVDIHA ALI RAVNOVESJA

Misli ob kuhinjski mizi Rachel Naomi Remen so povzete iz uspešne zbirke Zgodbe ob kuhinjski mizi. Zgodbe iz omenjene knjige opominjajo, da življenje najbolj bogatijo stvari, ki jih ne moremo meriti in vodijo k spoznanju, da je življenje bogatejše, kot smo menili, ljudje pa boljši, kot smo verjeli. Misli ob kuhinjski mizi pa se dotikajo vseh življenjskih vprašanj - od trpljenja in bolečine do ljubezni, vere, čudežev in smisla, so zapisali pri založbi Eno. Ena od misli v knjigi se na primer glasi: "Vse zgodbe so enako pomembne." Misli je v slovenščino prevedla Vera Čertalič.