Svet 19.8.2011 5:30

Znani finalisti za literarno nagrado Meše Selimovića

Zagreb, 19. avgusta - V Tuzli bo med 1. in 4. septembrom potekalo mednarodno literarno srečanje Cum grano salis. V okviru srečanja bodo podelili 11. literarno nagrado "Meša Selimović", poimenovano po priznanemu bosansko-hercegovskemu pisatelju. Med 16 nominiranimi romani je žirija izbrala pet finalistov.

Nagrada se podeljuje za najboljši roman pisateljev iz BiH, Hrvaške, Srbije in Črne gore, izdan v preteklem letu. Žirija v sestavi Enverja Kazaza, Miljenka Jergovića, Vladimirja Arsenića in Andreja Nikolaidisa je finaliste izbrala med 16 nominiranimi romani.

Letošnji finalisti so romani "Zavičaj, zaborav" (Rojstni kraj, pozaba) Ludwiga Bauerja, "Treće poluvrijeme" (Tretji polčas) Emirja Imamovića, "Ljudi koji su sadili drveće" (Ljudje, ki so sadili drevesa) Josipa Mlakića, "Adio, kauboju" (Adijo, kavboj) Olje Savičević Ivančević in Hotel Zagorje Ivane Simić Bodrožić.

Predsednica žirije Ferida Duraković je povedala, da finaliste povezuje obdobje tranzicije, politične izgubljenosti in nacionalizma, proti kateremu se borijo z iskanjem identitete - svojevrstnim literarnim poslanstvom, je poročal hrvaški časopis Jutarnji list.

Meša Selimović (1910-1982) je najbolj znan po romanu Derviš in smrt iz leta 1966. Rodil se je 26. aprila 1910 v Tuzli. Po diplomi iz srbohrvaškega jezika in jugoslovanske književnosti je poučeval. Med vojno se je priključil NOB, po vojni pa opravljal pomembne kulturne funkcije.

Leta 1947 se je vrnil v BiH, kjer je deloval kot profesor in vodja kulturnih ustanov. Bil je tudi predsednik Zveze jugoslovanskih književnikov. Prejel je nagrado tednika NIN, Goranovo nagrado, Njegoševo nagrado in druga priznanja. Umrl je v Beogradu.

V slovenščino so prevedeni njegovi romani Tišine, Derviš in smrt, Trdnjava, Otok in knjiga kratke proze Megla in mesečina.