Svet 19.8.2011 6:00

Dirigent Barenboim predlagan za Nobelovo nagrado za mir

Ljubljana, 19. avgusta - Številni umetniki, intelektualci in založniki s celega sveta predlagajo argentinsko-izraelskega skladatelja Daniela Barenboima za Nobelovo nagrado za mir 2012, piše nemška tiskovna agencija dpa. Glasbeni mirovni aktivist je pred več kot 10 leti ustanovil orkester, ki ga sestavljajo mladi arabski in izraelski glasbeniki.

Predlog, ki naj bi ga odboru za Nobelovo nagrado za mir predstavili septembra, po besedah argentinskega založnika Isaya Klasseja, podpira že okrog 2500 ljudi in institucij.

Barenboim (68) je vodil že številne ameriške in evropske simfonične orkestre. Trenutno je glasbeni direktor Berlinske državne opere, obenem pa po vsem svetu nastopa še z arabsko-izraelskim Divan Orchestra.

Ta mirovni orkester, ki ima sedež v Sevilli, je bil ustanovljen, da bi preko glasbe spodbujal mir na Bližnjem vzhodu. V ponedeljek je orkester koncertiral na prostem na meji med Severno in Južno Korejo.

Klasse je Barenboima na novinarski konferenci v Buenos Airesu opisal kot "bojevnika za mir" in "veličastnega nosilca vrednot in načel umetniške kulture, plodnega dialoga, ljubezni in svetovnega miru". "Ne gre za rešitev konflikta pač pa za most, utopijo, ki jo je možno doseči z umetnostjo," je še dodal Klasse.

Barenboim, veliki kritik izraelske okupacije palestinskih ozemelj, je do kampanje zadržan. "Nagrado ali dobiš - v tem primeru moraš dobro premisliti kaj boš povedal - ali pa je ne dobiš - takrat je boje biti tiho," je povedal v Berlinu.

A kampanji vseeno ne primanjkuje znanih imen. Med podporniki so namreč tudi perujski avtor in dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mario Vargas Llosa, nekdanji urugvajski predsednik Julio Maria Sanguinetti, Argentinska akademija umetnosti in književnosti in ženevska Mednarodna zveza založnikov.