Slovenija 20.8.2011 9:00

V Ljubljani do septembra 2. festival črk

Ljubljana, 20. avgusta - Na več prizoriščih po Ljubljani se danes začenja 2. festival črk, namenjen oživljanju starodobnih tiskarskih tehnik in vzpodbujanju k njihovi uporabi v sodobnem vizualnem komuniciranju. Letos med drugim ponuja delavnice za odrasle in otroke, predavanja, filmsko projekcijo, predstavo, razstavo in sklepni dogodek z naslovom Povaljani plakat.

Kot je za STA povedal organizator in programski vodja festivala Marko Drpić, je festival razdeljen na dva dela. Prvi del, ki se bo odvil prvi teden, je namenjen splošni javnosti. V okviru tega dela bo potekala delavnica Popolnoma moja knjiga, ki bo sodelujočim ponudila možnost izdelave knjige - od urjenja očesa in roke, spoznavanja orodja, izdelave ilustracije v tehniki lesoreza pa vse do šivanja knjige.

Drugi del festivala nagovarja strokovno javnost. Med drugim bo organizirana mednarodna delavnica digitalnih črkovnih vrst pod mentorstvom Tomata Koširja in Aljaža Vindiša, katere namen je izobraziti mlade tipografe, kot je pojasnil Drpić. Izdelki bodo na ogled vzdolž Križevniške ulice.

S Triciklom tiska - predstavo za otroke, ki je združitev uličnega gledališča, žive predstavitve tehniške dediščine in hkrati premeten vodnik po lokalni zgodovini, bo Festival črk v parku Tabor obiskal festival Mladi levi.

V ljubljanskem Kinodvoru bo na ogled dokumentarni film Izdelovanje črk, ki predstavlja osebnost in delovne postopke lani preminulega kanadskega grafičnega oblikovalca in oblikovalca črk Jima Rimmerja, avtorja več kot 200 črkovnih vrst. Projekcije se bosta udeležila avtor filma in tipograf Richard Kegler iz ZDA.

Festivalski program vključuje tudi delavnici, na katerih bo mogoče izdelati ex libris in osebno vizitko. Predavanja bodo potekala v Mini teatru in so namenjena strokovni javnosti. Med drugim bo Richard Kegler prestavil črkovno založbo P22, katere soustanovitelj je, Jaka Bonča pa bo spregovoril o tipografiji in strukturi. Avtor črkovne vrste BadNews Samo Ačko bo razgrnil vrsto problemov in rešitev, do katerih je prišel pri oblikovanju, ki ga je narekovala specifična okoliščina tiskanega časopisa.

Za veliki finale festivala bo 4. septembra poskrbel dogodek Povaljani plakat. Za udeležbo na letošnjem istoimenskem natečaju so možne prijave še do 26. avgusta. Tokratna tema se nanaša na evropsko direktivo, prostovoljstvo. Strokovna žirija bo nato izbrala tri plakate, ki jih bodo ob zaključku festivala s pomočjo gradbenega valjarja natisnili in ponudili na dražbi.