Na hitro prelistano 27.8.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. avgusta - V zbirki Temeljna dela založbe Krtina je izšla knjiga Ljubezen kot strast, H kodiranju intimnosti Niklasa Luhmanna, v literarni zbirki založbe Goga zbirka povesti Oom Schalk Lourens pripoveduje Hermana Charlesa Bosmana, pri Mladinski knjigi pa delo Skrivnost. Zbirka Žepna knjiga Učil International prinaša 2. del romana Kešpička Marjance Scheicher.

PRI KRTINI LUHMANNOVA RAZMIŠLJANJA O LJUBEZNI KOT STRASTI

Nemški sociolog Niklas Luhmann (1927-1998) je najbolj znan po tem, da je v sociologijo vnesel sistemsko teorijo. "Lebdenje med hladom in erosom bralca Luhmannovih del oddaljuje od konkretne praktične aplikabilnosti na psihično in socialno in vse bolj potaplja v lepoto čiste teorije," je v spremni besedi h knjigi zapisal prevajalec, urednik in avtor spremne besede Jure Simoniti. V razpravi o semantiki Ljubezen kot strast iz leta 1982, podnaslovljeni H kodiranju intimnosti, je Luhmann združil dva teoretska pristopa - sociologijo vednosti, ki se ukvarja s prehodom iz tradicionalnih v moderne družbene oblike, ter pristop obče teorije simbolno generaliziranih medijev komunikacije. Ljubezen zato ni obravnavana kot čustvo, temveč kot simbolni kod, ki pokaže, kako sta čutenje in delovanje v intimnih odnosih vezana na kulturne imperative. Ljubezenska semantika je prikazana preko 400-letne zgodovinske preobrazbe semantičnih kodov od 17. stoletja do danes. "Naj še toliko govorimo o intimnosti, intimnih odnosih in podobnem, za to ne obstaja noben teoretično zadosten pojem. To, kar imamo v mislih, bomo še najbolje zajeli s pojmom visoko medčloveške 'interpenetracije'. To pomeni: osebe v razmerju druga do druge spustijo prag relevantnosti, posledica tega pa je, da je to, kar je relevantno za enega, skoraj vedno relevantno tudi za drugega. V skladu s tem se komunikativno odnosi utrdijo," so o delu zapisali pri založbi.

BOSMANOVE POVESTI O LJUDEH Z JUŽNOAFRIŠKEGA PODEŽELJA

Življenje Hermana Charlesa Bosmana (1905-1951) je bilo, podobno kot so njegove povesti, intenzivno in kratko. Gnala ga je surova življenjska energija, ki se ji ni mogel upirati. Bil je poln nasprotij, nepredvidljiv, nastopaški in ironičen. Napisal je okrog 150 povesti, od katerih jih 60 pripoveduje Oom Schalk Lourens. V njih je opisal način življenja in razmišljanja prebivalcev majhne pokrajine v Južni Afriki, imenovane Groot Marico District. Ta pokrajina leži okrog 300 kilometrov severozahodno od Johannesburga in je še danes redko naseljena. V Bosmanovem času, prvi polovici 20. stoletja, je stala ob robu sodobnega načina življenja, pogreznjena v lastno arhaično stvarnost. Bosman je neskladnost tega sveta uspel ujeti v svoje povesti in ga iztrgati pozabi. Danes tega sveta ni več, je v predgovoru h knjigi zapisala prevajalka Majda Lukan, ki je k izboru prispevala tudi zgodovinsko ozadje o času, v katerem so povesti nastale, da bi se bralec lažje poglobil v Bosmanovo pisavo.

KEŠPIČKE: ROMAN O SLOVENSKI ESTRADI - DRUGIČ

Marjanca Scheicher (1983) je že s prvim erotičnim romanom o slovenski estradi, naslovljenim Kešpička, dvignila veliko prahu. V drugem delu glavna junakinja njenega romana nadaljuje svoj obhod. Oborožila se je s še več samozavesti, se vrhunsko uredila in pripravila na novo poglavje v življenju. Odločila se je, da za pusti ljudi iz preteklosti in si poišče nove ljubimce, ki bodo še bogatejši in vplivnejši od njenih bivših. Scheicherjeva je v Kešpički 2 "strnila še več erotičnih prigod, ki jih lahko doživi tipična slovenska kešpička. Enkrat je na vrhu, obdana z bogataši, drugič po seksu lovi sapo v zarosenem avtomobilu. Ni ga lepšega, če si plačan za orgazem. Za kešpičko je to samo dvojni užitek," so o knjigi zapisali pri založbi Učila International.

KNJIGA, KI RAZKRIVA, KAKO UPORABITI SKRIVNOST V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

Pri založbi Mladinska knjiga je izšla knjiga Rhonde Byrne Skrivnost, ki bralce uči, kako skrivnost vtkati v vsakdanje življenje. "Začeli boste razumeti skrito, neizkoriščeno moč, ki je v vas, in to razkritje vam bo prineslo srečo na vseh področjih vašega življenja," piše na spletni strani založbe. Knjiga Skrivnost prinaša izbrane modrosti sodobnih učiteljev, ki so skrivnost uporabili zato, da bi ozdraveli, obogateli in postali srečni. Prevedla jih je Jasna Kamin.