Slovenija 22.8.2011 4:00

V Goriških Brdih se danes začenja Festival Sanje

Dobrovo, 22. avgusta - Z bolšjim sejmom knjig za otroke in odrasle se danes ob 17. uri v Šmartnem v Goriških Brdih začenja letošnji festival Sanje v Medani - dnevi knjige in vina. Festival, ki ga organizirata založba Sanje in društvo Festival Sanje, bo ponudil številne kulturne dogodke za otroke in odrasle v Šmartnem, Medani in na Dobrovem.

Dobrovo, grad Dobrovo. Plakat Festivala Sanje. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Dobrovo, grad Dobrovo.
Plakat Festivala Sanje.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Teden dni bodo na več prizoriščih v Šmartnem, na gradu Dobrovo in na Gradnikovi domačiji v Medani na sporedu javna branja poezije in proze, pripovedovanja različnih zgodb, pogovori z zanimivimi gosti, kot bosta Boris Pahor in Miroslav Košuta, glasbeni nastopi, razstave in gledališki dogodki. Festival bo "predvsem sproščanje duha in nima komercialnega ozadja", je ob predstavitvi napovedal direktor SNG Nova Gorica Jožko Čuk.

Novost letošnjega festivala je bolšji sejem, na katerem bodo obiskovalcem ponujali rabljene knjige za otroke in odrasle. Sicer pa bo tudi letos veliko dogajanja namenjenega otrokom, ki bodo lahko prisluhnili pripovedovalcem zgodb in se udeležili različnih delavnic.

Festival, ki je po uveljavljenih Dnevih poezije in vina v Medani skorajda zamrl, sta lani prenovila in pripravila založba Sanje in društvo Festival Sanje. Letos sta organizatorja skupaj s Kulturno umetniškim društvom Opoka, Agencijo Jota, SNG Nova Gorica in občino Brda pripravila vsebinsko še bogatejši program, ki bo potekal vse do nedelje, 28. avgusta.

K sodelovanju jim je uspelo privabiti številna znana imena iz slovenskega kulturnega okolja, v prihodnjem letu pa si želijo festival razširiti tudi v mednarodni prostor. To se bo na nek način zgodilo že letos, saj je na odprtje festivala povabljen zamejski pisatelj Boris Pahor.