Slovenija 19.8.2011 12:53

V Mariboru se drevi začenja letni kino Udarnik na prostem

Maribor, 19. avgusta - S filmom Ču do vi to v režiji Mehičana Alejandra Gonzaleza Inarrita in s Javierjem Bardemom v glavni vlogi se drevi ob 21. uri v Vetrinjskem dvoru v Mariboru začenja letni kino Udarnik na prostem, ki bo potekal do 28. avgusta. V primeru slabega vremena bodo organizatorji posamezne projekcije selili v kino Udarnik.

Po mehiškem uvodu se program nadaljuje v latinskoameriškem slogu, saj bo letošnjo novost, polnočni program Medianoche, ki bo v dveh petkih in sobotah ob 23.45 postregel s filmskimi vrhunci iz špansko govorečega filmskega okolja, odprl lanski dobitnik oskarja za najboljši tujejezični film argentinski triler Skrivnost njihovih oči.

Program kina na prostem tudi tokrat ne bo zaobšel najnovejših trendov na področju kakovostne kinematografije, ki so jih lani in letos zakoličili filmi, kot so V praznino, Štirje levi in Črni labod, iz Slovenije pa zelo uspešna in mednarodno priznana Circus Fantasticus in Oča.

Zadnji vikend v avgustu bo potrdil, da Maribor vse bolj postaja tudi mesto animiranega filma, saj bodo v okviru prve izvedbe mariborskega festivala stop motion animacije Stoptrik, ki se bo sicer med 26. in 28. avgustom dogajal v dvorani Gustaf v Pekarni in v kinu Udarnik, v letnem kinu gostili slovensko premiero filma Jana Švankmajerja Mali Otik.

Za konec so organizatorji iz zavoda Uradnik združili moči še s tremi mariborskimi festivali, ki zaznamujejo konec poletja - mednarodnim festivalom neodvisnega gledališča Prestopi, mednarodnim festivalom sodobnega plesa NagiB in festivalom sodobnega plesa Platforma. NagiB za 28. avgust najprej pripravlja otvoritveno posebnost, izbor sodobnih plesnih filmov, ki bodo v prihodnje postali programska stalnica Udarnika, za zaključek letnega kina in otvoritev omenjenih festivalov pa bo na United Partyju poskrbel bosanski glasbeni dvojec Laka.

"V drugi izvedbi Udarnika na prostem posegamo v najrazličnejše filmske prostore. S filmom V praznino predstavljamo drugi celovečerec francoskega hipnotičnega maga Gasparja Noeja, Štirje levi zastopajo žanr satire, film Oča poetični minimalizem, Circus Fantasticus izstopa s svojo kričečo tišino, groteskni Mali Otik pa z animacijo češkega mojstra Jana Švanmajerja. Črni Labod je doživel velik komercialni uspeh, a mu laska tudi strokovna javnost, z Otročički pa dobiva na prostem svoje mesto tudi dokumentarec," je v sporočilu za medije pojasnil selektor filmskega programa letnega kina Rene Puhar.