Slovenija 22.8.2011 6:00

Slovensko mladinsko gledališče na gostovanju v Helsinkih

Helsinki, 22. avgusta - V Helsinkih bo med 23. in 25. avgustom gostovalo Slovensko mladinsko gledališče (SMG) z mednarodno uspešnico Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! režiserja Oliverja Frljića. Politično angažirana predstava tako gostovanjem v New Yorku in nizu evropskih mest priključuje še helsinški gledališki festival Stage.

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, tudi po mnenju finskih medijev politično angažirana predstava, bo doživela tri ponovitve v helsinškem kulturnem centru Korjaamo. Predstava hrvaškega režiserja, teoretika in igralca Oliverja Frljića je premierno uprizoritev sicer doživela v SMG marca lani.

Kot je sporočila predstavnica SMG za javnost Tadeja Pungerčar, finski mediji napovedujejo, da bodo v predstavi "sledili ciničnemu pogledu na politično gledališče in njegove heroje nekdanje Jugoslavije, predstava pa se ne bo osredotočila na zgodovinske dogodke, temveč na vedno prisotne in 'tleče' relevantne politične teme".

Na peti ediciji festivala, ki poteka med 17. in 31. avgustom, bodo gostovali vrhunski umetniki iz Evrope in od drugod, med njimi režiserja Oskaros Koršunvas iz Litve in Alvis Hermanis iz Latvije ter ruski baletnik Mihail Barišnikov.

Posebej za festival pripravljeno finsko platformo, finske premiere, diskusije in druge dejavnosti soorganizirata Helsinški festival in leta 2008 ustanovljena največja kulturna hiša na Finskem, kulturni center Korjaamo.