Slovenija 20.8.2011 8:12

Koroške občine Črna, Mežica in Prevalje želijo sodelovati v projektu EPK

Mežica, 20. avgusta - Koroški župani so se v četrtek v Mežici na seji sveta regije na kratko dotaknili tudi projekta EPK. Prisluhnili so pobudi, da bi se poleg Slovenj Gradca kot partnerskega mesta v projekt s konkretnimi vsebinami vključile tudi občine Črna na Koroškem, Mežica in Prevalje. Pobuda treh občin zaenkrat ostaja brez končne odločitve.

Črna na Koroškem bi se želela v projekt evropska prestolnica kulture (EPK) vključiti s tradicionalno prireditvijo Gradovi kralja Matjaža, Mežica ponuja razstavo Catbriyur v rudniškem muzeju Podzemlje Pece, Prevalje pa predlagajo glasbene delavnice s skladateljem Lojzetom Lebičem. Pobuda je bila doslej deležne le načelne podpore zavoda Maribor 2012-EPK, na končno odločitev, tudi glede financ, pa bo treba še počakati.

Po mnenju slovenjgraškega župana Matjaža Zanoškarja financiranje predlaganih vsebin ni v domeni partnerskega mesta, temveč zavoda Maribor 2012-EPK. V treh zainteresiranih občinah menijo obratno in svoja pričakovanja glede financ naslavljajo tudi na Slovenj Gradec. Kot pravijo, so njihovi razlagi pritrdili predstavniki zavoda.

Že pred časom se je v projekt EPK uspelo posredno vključiti občini Ravne na Koroškem, in to s kiparskim simpozijem Forma Viva.