Svet 22.8.2011 5:00

V Beogradu septembra četrta edicija svetlobnega festivala

Beograd, 22. avgusta - Na več beograjskih prizoriščih bo med 1. in 8. septembrom potekal festival Beograd svetlosti (Beograd svetlobe). Festival, ki se četrto leto posveča kulturi svetlobe, bo po besedah organizatorjev ponudil razstave sodobnega srbskega oblikovanja, svetlobno-zvočne instalacije, delavnice ter predavanja srbskih in mednarodnih umetnikov.

Festival bo odprla svetlobno-zvočna instalacija "Into the Blue" (V modrino) švicarske umetnice Sophie Guyot, katere ustvarjanje plemenitijo oblike iz narave in pristop, ki se prilagaja prostoru. Guyotova bo vodila tudi delavnico Reciklaža svetlobe, na kateri bodo udeleženci lahko ponovno uporabili baterije mobilnih telefonov.

Potekala bo tudi delavnica Svetlobna gverila, ki jo bosta vodila beograjska oblikovalca luči Predrag Stojićević in Nebojša Radivojević. Delavnica, ki temelji na razumevanju svetlobe kot medija za sprožanje emocij in posredovanje vizualnih sporočil, je po besedah organizatorjev namenjena spreminjanju javnega prostora z miniaturnimi svetlobnimi viri.

Beograd se z organizacijo festivala svetlobe pridružuje mreži sorodnih festivalov z dolgoletno tradicijo, ki potekajo v mestih, kot so Lion, Talin, Helsinki, Lizbona in Ljubljana, kjer je festival Svetlobna gverila meseca maja in junija potekal petič.