Slovenija 23.8.2011 4:00

Drevi se bo začel pesniški festival Dnevi poezije in vina

Ptuj, 23. avgusta - S projektom Večeri pred dnevi se bo drevi začel 15. pesniški festival Dnevi poezije in vina. Branja poezije bodo potekala v Vrbi na Gorenjskem, Potrni pri avstrijski Radgoni, Krškem, Ormožu, Ljubljani in Volčah. V sredo se bo festivalska karavana preselila na Ptuj, kjer se bo do 27. avgusta zvrstilo več kot 70 dogodkov.

Branju poezije se bodo na Ptuju pridružile tudi druge umetnosti. Potekali bodo koncerti, filmske projekcije, ulične predstave, performansi, razstave, lutkovne predstave, središče Ptuja pa se bo ovilo v umetniške instalacije.

Festival, ki ga organizira Študentska založba, bo letos združil 27 pesnikov iz 20 držav. Častni gostje letošnjih Dnevov poezije in vina, ki jim je v okviru festivala izšla tudi samostojna pesniška knjiga, so romunska pesnica Nora Iuga, francoski pesnik Jacques Roubaud in slovenski klasik Tomaž Šalamun. Poezija vseh ostalih vabljenih pesnikov bo objavljena v večjezičnem zborniku.

Osrednja okrogla miza, na kateri bodo sodelovali vsi vabljeni pesniki in nekaj slovenskih gostov, bo posvečena aktualni temi vse tanjše meje med poezijo in prozo. Izbiro omenjene teme je spodbudil izid prve antologije slovenske poezije v prozi, ki jo je uredil Andrej Brvar pod naslovom Brez verzov brez rim.

Okrogle mize bodo potekale tudi na temo ustvarjanja Nore Iuga, Jacquesa Roubauda in Tomaža Šalamuna.