Slovenija 23.8.2011 14:59

Veronikino nagrado prejela pesnica Barbara Korun

Celje, 23. avgusta - Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je celjska občina nocoj na Starem gradu podelila pesnici Barbari Korun za pesniško zbirko Pridem takoj. Korunova je tako prejela 4000 evrov bruto, kot lavreatinja pa je prejela tudi posebno listino Mestne občine Celje. Zlatnik poezije pa je prejel pesnik Veno Taufer.

Korunova je za STA povedala, da je zelo vesela in počaščena, da se je znašla med elitnimi Veronikinimi nagrajenci. "Popolnoma sem presenečena in zame je nagrada nepričakovana, čutim pa naklonjenost ljudi moji poeziji," pravi Korunova.

Predsednik tričlanske žirije Peter Kolšek je ob utemeljitvi nagrade povedal, da je pesniška zbirka Pridem takoj četrta pesniška knjiga Korunove. Vse njene knjige so po oceni žirije opazno izostrene, v primeru zbirke Pridem takoj pa gre za ostrino, ki z mehkimi sredstvi, kot so postopno umikanje intimistične subjektivnosti, postopno prevzemanje drugih identitet iz pretekle in moderne mitologije, zlasti pa postopno naraščanje družbenoetičnega angažmaja, omogoča, da pesniška beseda ne podleže najmanjši retoriki aktivizma.

Kot navaja žirija, Korunova nagovarja sodobnega bralca k premišljevanju o tem, da sedanja paradigma polaščanja sveta za človeštvo ni dobra stvar. "Sočutje do vsega živega in odpor do vsega totalizirajočega se v zbirki Pridem takoj razodeva, med drugim, skozi usta antične Antigone, ki takole opominja svojo sestro Ismeno: Zjutraj sva se zbudili s prepletenimi lasmi, takrat sva si obljubili, da bova zmeraj skupaj. Si pozabila? Si res vse pozabila?," je zapisala žirija.

Dodali so še, da takšno opominjanje nima izvršne moči, kakor je pač danes nima niti pesništvo, toda če si je še zmeraj mogoče predstavljati nekaj takšnega, kot je pesem za današnjo rabo, tedaj je to pesniška zbirka Korunove.

Za Veronikino nagrado, ki velja za eno najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji, so bili nominirani še Dušan Jovanović za zbirko Nisem, Franci Novak za zbirko Otroštvo neba, Katja Perat za zbirko Najboljši so padli in Uroš Zupan za zbirko Oblika raja. Med nominiranimi so bili kar trije prvenci.

Veronikino nagrado, katere avtorica in organizatorica je Fit media, podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997, torej je letos 15-letnica te prestižne literarne nagrade na Slovenskem. Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj in Andrej Medved.