Slovenija 24.8.2011 6:00

Murska Sobota ostaja fronta sodobnega plesa

Murska Sobota, 24. avgusta - Z degustacijo vina in branjem poezije pod naslovom Koreografija besed se bo danes v Murski Soboti pričel festival Fronta sodobnega plesa, ki pod umetniškim vodstvom priznanega plesalca Matjaža Fariča poteka že šesto leto zapored. Ples se bo letos predstavil tudi skozi film, med drugim s slovensko premiero filma Pina režiserja Wima Wendersa.

Šesti plesni festival Fronta, ki ga organizira zavod Flota, je sestavljen iz različnih umetniških dogodkov. Program obsega ples skozi oko kamere, plesno poseganje v javni prostor, ustvarjanje na ulici, ples besed v poeziji, predstavitev mladih plesalcev, plesne delavnice in izbor predstav ter pogovorov z njihovimi ustvarjalci.

Dogajanje se bo pričelo danes ob 18. uri na odprtem odru pred gledališčem Park s projektom Koreografija besed, kjer bodo svoj ples besed predstavili pesniki Ivan Landzhev iz Bolgarije, Fabrizio Dall'Aglio iz Italije, Ann Cotten iz Nemčije in Andrej Rozman - Roza iz Slovenije. Branje poezije bo potekalo v sodelovanju s festivalom Dnevi poezije in vina.

Do sobote se bodo na murskosoboški "fronti" zvrstile predstave plesnih umetnikov iz Velike Britanije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Med drugim bodo gostili Alexandra Deutingerja in Marto Navaridas, Sussano Wallin, Kajo Janjić, Sonio Sabri, Asierja Zabaleto, Dum, Studio za suvremeni ples, Liquid Loft ter Eva Duda Company.

Obiskovalci si bodo poleg plesnih predstav lahko ogledali slovensko premiero celovečernega plesnega filma Wima Wendersa Pina. Gre za enega prvih evropskih filmov, ki je bil posnet v 3D tehniki, in predstavlja umetniško ustvarjanje nemške koreografinje Pine Bausch, ki je umrla poleti 2009. V glavnih vlogah nastopajo plesalci ansambla plesnega teatra iz Wuppertala, med njimi tudi slovenski plesalec Aleš Čuček.

Poleg filma Pina bodo na ogled še trije kratki plesni filmi Night Practice, Next in Line ter Trisolistice. Ti bodo vse festivalske večere projicirani na pročelje Gledališča Park in tako oživeli novo dvorano tudi navzven.

Festival Fronta poteka od leta 2006 v Murski Soboti in je že usmerjen v sedmo izdajo v okviru Evropske prestolnice kulture 2012. Z namenom večje preglednosti, povezovanja in skupne promocije bo letos na Fronti organizirana predstavitev vseh programov in projektov s področja sodobnega plesa, ki se bodo odvili v okviru EPK leta 2012.