Svet 25.8.2011 6:00

Muzeju Ara Pacis se obetajo predelave

Rim, 25. avgusta - Rimskemu Muzeju Ara Pacis, ki ga je načrtoval ameriški arhitekt Richard Meier, se obetajo predelave. Rimski župan Gianni Alemanno je v ponedeljek najavil, do bodo muzej, v katerem hranijo znameniti Oltar miru rimskega cesarja Avgusta, začeli preurejati januarja prihodnje leto, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Alemanno, ki je v preteklosti napovedal, da bo dal muzej porušiti, je sedaj pojasnil, da bodo v sklopu predelave porušili zid, ki zapira pogled na baročno cerkev v bližini.

Spremembe so bile zasnovane v sodelovanju z Meierjem. V sklopu preureditve muzeja in njegove okolice bodo zgradili tudi podvoz, tako do bo območje okrog muzeja namenjeno le pešcem. Dela naj bi po Alemannovih besedah predvidoma potekala 14 mesecev.

Muzej Ara Pacis, prva moderna arhitektura v Rimu po obdobju fašizma, je zbudil vrsto protestov pri konservativcih, občudovalci Meierjevega dela pa so muzej, ki so ga odprli leta 2006, pozdravili. Kljub načrtovanim predelavam je muzej še vedno tarča različnih kritik.