Slovenija 24.8.2011 15:06

V Bežigrajki 1 tokrat lutke iz Mini teatra

Ljubljana, 24. avgusta - V Bežigrajski galeriji 1 bodo v četrtek, 25. avgusta, ob 19. uri odprli že 30. razstavo Od skice do lutke. Na njej bo mogoče videti skice, lutke in scenske elemente iz predstav Mini teatra Pepelka, Žabji kralj, Volk in kozlički ter Pravljica o carju Saltanu Daniela Demšarja, Aleksandra Varhramejeva, Ane Viktorove in Vasilla Rokomanova.

Kot so ob razstavi zapisali v galeriji, bodo na ogled skice za lutke in risbe, ki so nastale kot samostojna likovna dela tistih likovnikov, ki so po večini svoj ustvarjalni opus posvetili lutkarstvu oziroma likovnemu ustvarjanju za najmlajše. Postavitev bodo dopolnjevali video posnetki lutkovnih predstav, prikazan pa bo tudi postopek ustvarjanja od skice do risbe, od kipa kot študije za lutko in do lutke kot plastike.

Prizorišča lutkovnih predstav Mini teatra je Miloš Bašin v katalogu označil kot prizorišča neskončnih variant v prostoru scenografije, ki omogočajo igro izven ustaljenih obrazcev gibanja na običajnih gledaliških odrih.

Značilnost lutk in scenografije za predstavo Volk in sedem kozličkov je minimalizem, ki omogoča takojšnjo prepoznavnost karakterjev. Tip lutk v predstavi so lutke na palici ali javanke, tudi kombinirane z ročnim tipom. Lutke za Pepelko so ploskovne in hkrati namizne. Premikajo se po površini, ki predstavlja oder in je prekrita z blagom. Tudi za njih je značilna poenostavljenost v likovnem oblikovanju. Z izjemo lutk - rekvizitov, ki so roza barve, so lutke, ki predstavljajo človeške figure, v črno-beli kombinaciji črt in pik ter drugih geometričnih ploskev.

V predstavi Žabji kralj nastopajo mimične lutke, lutke na palici in lutka-maska. Značilnost teh lutk je poudarjena fizionomija tako človeških kot živalskih likov ter realistično oblikovanje kostumov pri človeških likih. Povsem drugačen je oder, ki omogoča gibanje v različne smeri in višine. V Pravljici o carju Saltanu prevladujejo ploske lutke na nitkah in palicah ter prav tako ploskovita scenografija. V osrednjem delu je v odrsko mizo vključeno tudi senčno gledališče. Tako lutke kot scenografske elemente sestavljajo do potankosti izdelane raznobarvne risbe, ki spominjajo na ljudsko likovno izročilo.

Razstava bo odprta do 20. oktobra.