Slovenija 27.8.2011 8:00

Na festivalu sodobnega plesa NagiB poudarek na ustvarjalnem procesu

Maribor, 27. avgusta - Mednarodni festival sodobnega plesa NagiB, ki ga bo Maribor gostil med 28. avgustom in 10. septembrom, se svoje sedmo leto predstavlja v novi obliki. Največja sprememba je premik fokusa od formata predstave kot umetniškega produkta v ustvarjalni proces kot tak, v katerem se srečujejo umetniki, strokovnjaki in javnost.

Festival NagiB je letos zamišljen kot dvotedenska umetniška rezidenca, ki bo izbranim umetnikom nudila možnost razvijanja lastnih idej v kreativnem dialogu z uveljavljenima dramaturgoma Robertom Steijnom in Igorjem Dobričićem. Hkrati jim bo omogočala ustvarjalni proces deliti s širšo javnostjo.

V ekipi bodo štirje profesionalni umetniki s področja sodobnega plesa in performansa, in sicer Coraline Lamaison iz Francije, Fanni Futterknecht iz Avstrije, Michelle Rizzo iz Italije ter Vlasta Veselko iz Slovenije. Pridružila se jim bo še umetnica, ki je bila izbrana na podlagi predhodnega razpisa desetminutni video, ki lahko postane predstava. Na natečaju je lahko sodeloval vsak, ki je s sledenjem desetim izhodiščem razpisa ustvaril desetminutno plesno predstavo in njen posnetek poslal organizatorjem.

"Letošnji festival se namreč osredotoča predvsem na ustvarjalni proces," je za STA povedala vodja festivala Petra Hazabent iz Plesne izbe Maribor. Tako bo letošnji NagiB neke vrste prikaz delovnega procesa, medtem ko bo prikaz zaključenih umetniških del v ospredju Platforme sodobnega plesa, ki bo sledila v dneh od 7. do 9. septembra.

Festival NagiB se bo začel 28. avgusta ob 20. uri na dvorišču Vetrinjskega dvora s spoznavnim večerom umetnikov in njihovih idej, naslovljenim Okus po NagiBu. Temu bo sledila skupna zabava treh mariborskih festivalov uprizoritvenih umetnosti, ki so v letošnjem letu združili moči. To sta poleg NagiBa še Platforma sodobnega plesa in festival neodvisnega gledališča Prestopi.

Omenjenim trem festivalom je skupen tudi osrednji festivalski prostor na Gosposki ulici 27, kjer bodo potekali tematsko obarvani diskusijski zajtrki, srečanja z umetniki in projekcija dokumentarnega filma o ameriškem performativnem umetniku Jacku Smithu. Same delavnice bodo potekale v Lutkovnem gledališču Maribor.

Ker imajo vsi trije festivali težave s pridobivanjem občinstva, bodo letos organizirali delavnico Kako pridobiti občinstvo?, na kateri bodo producenti na področju kulture, umetniki in direktorji kulturnih institucij razpravljali o tej problematiki.

In prav z namenom, da pritegnejo večjo pozornost, so se festivali tudi združili. "Z združitvijo treh festivalov želimo pokazati, da imamo močan program in si zaslužimo večjo podporo, pa da pokažemo potrebo po tem, da se v Mariboru vzpostavi prostor, ki bo namenjen sodobni umetnosti," je pojasnila Hazabentova.