Slovenija 24.8.2011 16:27

Tartinijev festival v Piranu bo odprl Mozartov Requiem

Piran, 24. avgusta - Z Mozartovim Requiemom v izvedbi Ansambla 1756 iz Salzburga se bo v petek, 26. avgusta, ob 20.30 v Piranu začel jubilejni, deseti Tartini festival. Do 11. septembra bo festival v Piranu in Kopru ponudil osem večerov klasične glasbe. Letošnja posebnost festivala bo izvedba Mozartovega Requiema na starih instrumentih.

Piran, hotel Tartini. Novinarska konferenca pred začetkom 10. Tartini festivala. Umetniška vodja festivala Jasna Nadles (levo) in programski vodja Milan Vrsajkov (na sredini). Foto:Kaja Kraljevič/STA

Piran, hotel Tartini.
Novinarska konferenca pred začetkom 10. Tartini festivala.
Umetniška vodja festivala Jasna Nadles (levo) in programski vodja Milan Vrsajkov (na sredini).
Foto:Kaja Kraljevič/STA

Piran, hotel Tartini. Novinarska konferenca pred začetkom 10. Tartini festivala. Umetniška vodja festivala Jasna Nadles in programski vodja Milan Vrsajkov. Foto:Kaja Kraljevič/STA

Piran, hotel Tartini.
Novinarska konferenca pred začetkom 10. Tartini festivala.
Umetniška vodja festivala Jasna Nadles in programski vodja Milan Vrsajkov.
Foto:Kaja Kraljevič/STA

Piran, hotel Tartini. Novinarska konferenca pred začetkom 10. Tartini festivala. Umetniška vodja festivala Jasna Nadles in programski vodja Milan Vrsajkov. Foto: Kaja Kraljevič/STA

Piran, hotel Tartini.
Novinarska konferenca pred začetkom 10. Tartini festivala.
Umetniška vodja festivala Jasna Nadles in programski vodja Milan Vrsajkov.
Foto: Kaja Kraljevič/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja festivala Jasna Nadles, z obiskom koncertov Tartini festivala v Piranu ni bilo nikoli težav, saj so ti vedno polno zasedeni, nekoliko drugače je po njenih besedah v Kopru, kjer nameravajo poskrbeti za dodatno promocijo. Glede samega koncepta festivala je Nadlesova dejala, da je osnovno vodilo predvsem kvaliteta. "Trudimo se pripeljati glasbene goste z odličnimi referencami, je pa to nekoliko vezano tudi na višino honorarja," je dodala. Letošnja zanimivost je po njenih besedah nedvomno izvedba Mozartovega Requiema na starih instrumentih, česar pri nas ni slišati prav pogosto.

"Že deseta obletnica festivala govori o tem, da se je naš trud v teh letih obrestoval, in upamo, da bo festival obstajal še dolgo," je dejala Nadlesova. Tudi zato so se po njenih besedah odločili, da bodo festival odprli nekoliko bolj veličastno. Povabili so salzburški Ansambel 1756, ki bo v cerkvi sv. Jurija izvedel eno najbolj veličastnih del za orkester, zbor in soliste. V program so umestili tudi Tartinijev koncert za violino in orkester, ki ga bo izvedla mlada slovenska glasbenica Božena Angelova, ki študira v Salzburgu.

Večer kasneje, 27. avgusta, bodo nastopili Dunajski instrumentalni solisti - kombinacija flavte, trobente, pozavne in klavirja. Njihov program nosi naslov Glasba skozi pet stoletij in zajema dela Frescobaldija, Tartinija, Händla, Telemanna, Mozarta in drugih.

Festival se bo nadaljeval 2. septembra, ko bo Nadlesova na flavti in v soigri z Iveto Schwarzovo (violina) in Konstantinom Hillerjem (čembalo) odigrala dela Tartinija, Vivaldija, Haydna in Bacha. Koncert 3. septembra je rezerviran za festivalski ansambel Il terzo suono, ki vsako leto spremlja eminentne soliste. Letos se mu bo po dveh letih spet pridružil fagotist Sergio Azzolini, poustvarili bodo Vivaldijeve komorne koncerte in nekaj Tartinijevih del.

V Kopru bo 6. septembra sledil koncert Dua Nota Bene z deli Brahmsa, Beethovna in Tartinija. Na naslednjem koncertu, 8. septembra, bo nastopil Stefano Bagliano na blokflavti, v Kopru pa bo 10. septembra koncert Tartini junior, na katerem se bodo predstavili plesalca glasbenega konservatorija v Ljubljani in mlada kitarista, študenta ljubljanske glasbene akademije.

Festival se bo zaključil 11. septembra v Piranu s francoskim violončelistom Christopheom Coinom in italijanskim pianistom Francescom de Zanom. Interpretirala bosta skladbe skladateljev, ki so bili tudi sami violončelisti, ter sonato Antona Rubinsteina.