Slovenija 26.8.2011 4:00

Mozartov Requiem za uvod v Tartinijev festival

Piran, 26. avgusta - V Piranu se bo danes začel jubilejni, deseti Tartini festival, ki že vse od začetka ohranja izročilo tega baročnega skladatelja in violinista ter jo povezuje s sodobnimi glasbenimi pristopi in vrhunskimi glasbeniki. Do 11. septembra bo festival v Piranu in Kopru ponudil osem večerov klasične glasbe.

Na otvoritvenem koncertu, ki bo ob 20.30 v cerkvi sv. Jurija, bo zazvenel znameniti Mozartov Requiem, ki ga bo na zgodovinskih glasbilih ter z zborom in solisti izvedel Ansambel 1756 iz Salzburga. Na programu je tudi Tartinijev violinski koncert, ki ga bo zaigrala mlada slovenska violinistka Božena Angelova, ki študira v Salzburgu.

Večer kasneje, 27. avgusta, bodo Dunajski instrumentalni solisti poustvarili glasbo petih stoletij, 2. septembra bo trio v sestavi Jasna Nadles (flavta), Iveta Schwarzova (violina) in Konstantin Hiller (čembalo) odigral dela Tartinija, Vivaldija, Haydna in Bacha.

Na koncertu 3. septembra bo nastopil festivalski ansambel Il terzo suono, ki se mu bo letos spet pridružil fagotist Sergio Azzolini, poustvarili bodo Vivaldijeve komorne koncerte in nekaj Tartinijevih del. S slovitega salzburškega Mozarteuma bo 6. septembra nastopil duo Nota Bene, znan po odličnih izvedbah skladb 20. stoletja. Ljubitelje baročne glasbe pa bo pritegnil koncert 8. septembra, ko bo nastopil baročni trio z italijanskimi sonatami.

Kitarski koncert Tartini junior bosta 10. septembra priredila mlada kitarista, študenta ljubljanske glasbene akademije, skupaj s plesalcema glasbenega konservatorija v Ljubljani. Za zaključek festivala, 11. septembra, pa se bodo obiskovalci lahko predali zvokom violine in klavirja v izvedbi Christopha Coina in Francesca de Zana.