Slovenija 26.8.2011 6:00

Pisatelj Boris Pahor bo 98. rojstni dan praznoval v Kopru

Koper, 26. avgusta - V knjigarni Mladinske knjige Dom knjige v Kopru bodo danes ob 18. uri praznovali 98. rojstni dan tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Tudi letos bo Pahor osebni jubilej praznoval v družbi zvestih bralcev ter predstavnikov založb Mladinska knjiga in Cankarjeva založba, ki sta pred dvema letoma izdali njegova izbrana dela.

Ljubljana. Tržaški pisatelj Boris Pahor. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tržaški pisatelj Boris Pahor.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Pahor je v zadnjih letih z vse večjo mednarodno prepoznavnostjo doživel svojo drugo literarno pomlad. Ob njegovi 96-letnici so pod okriljem založb Mladinska knjiga in Cankarjeva založba izdali pet knjig iz Pahorjevega pisateljskega opusa, in sicer zbirko novel Grmada v pristanu, romane Parnik trobi nji, Zatemnitev in Spopad s pomladjo ter nepogrešljivo Nekropolo.

Večno polemični Pahor je s številnimi medijskimi nastopi predvsem Italijanom razkril nekatera zgodovinska dejstva o fašizmu, ki jih je Italija pometla pod preprogo. Pahor je kritičen tudi do slovenske zunanje politike, a v prvi vrsti je še vedno literat; doslej je napisal kar 30 knjig, med najbolj odmevne pa še vedno sodi zgoraj omenjena Nekropola, v kateri je opisal svojo medvojno taboriščno izkušnjo.

Nekropola je lani dočakala tudi odrsko postavitev v režiji in priredbi Borisa Kobala. Po junijski premieri na Ljubljanskem gradu je bila v začetku decembra prikazana tudi na odrskih deskah tržaškega gledališča Verdi, kjer je slovenska beseda s to predstavo odmevala po več desetletjih.

Pahorjeva dela so bila prevedena v številne evropske in svetovne jezike, nazadnje tudi v ruščino. V Franciji, kjer je Pahor s svojimi deli zaslovel še prej kot v Italiji in Sloveniji, so mu podelili že tri častna priznanja. Na začetku letošnjega leta je bil nazadnje imenovan za komanderja reda umetnosti in leposlovja Francoske republike. Lani sta ga med drugim odlikovali Avstrija s častnim križcem za znanost in umetnost za poduk o fašizmu v nemščini ter pokrajina Trst za obravnavanje dramatičnih dogodkov 20. stoletja v literaturi.