Svet 26.8.2011 6:00

V dunajskem Kunstforumu razstava Afrika.Afrique.Africa

Dunaj, 26. avgusta - V dunajskem razstavišču Kunstforum je od danes na ogled razstava Afrika.Afrique.Africa. Predstavljenih je okoli 200 predmetov iz lesa, kovine, terakote, tkanin in biserov iz zbirke Herberta Stepica, ki je predmete zbral na svojih številnih potovanjih v Afriko v zadnjih 30 letih.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, je afriška umetnost opredeljena kot kultura Afrike brez arabskega severa in magrebških držav. Preučevanje kulturne zgodovine in arheologije v zadnjih desetletjih je vedno znova potrdilo afriško celino kot zibko človeštva. Umetnost plemen in prebivalcev Afrike ima korenine v kultu in je neločljivo povezana z vero, mitologijo, obredi in s praznovanji.

Zbirka Stepic, ki trenutno šteje več kot 400 predmetov, velja za eno najpomembnejših umetniških afriških zbirk na svetu. Nekateri predmeti, denimo predmeti iz umetnosti nok, so stari 2000 let, nekateri pa so novejši ali so nastali v današnjem času. Večina razstavnih predmetov prihaja iz travnatih površin današnjega Kamerunskega višavja.

Na travnatih površinah Kameruna danes živita dve glavni etnični skupini - Bamelike in Bamum. Maske, ki so osrednja točka razstave, so velike in okorne, njihovi obrazi pa pogosto stilizirani. V tradicionalnem kontekstu upodabljajo duše prednikov in duhove divjine, pri čemer so imele vedno posebno funkcijo v vaških družbenih procesih.

Kultura nok se je pojavila okoli leta 500 p.n.št. in izginila v pozabo okoli leta 500. Prvi predmet nok iz terakote je našel britanski kemik Henry William Laws na planoti Jos v osrednji Nigeriji leta 1902. Z vidika kulturne zgodovine so kipi kulture nok iz terakote še posebej pomembni, ker kljub enotnem slogu razkrivajo raznolikost oblik s poudarkom na glavi, kar je prav tako značilnost novejše afriške umetnosti.

Zlati in biserni predmeti, ki sta jih posodila muzej Liaunig iz Suhe na Koroškem in Peter Liaunig, razstavo dopolnjujejo in dajejo zanimiv vpogled v umetnost zlatarstva Ašantijev in industrije steklenih biserov, ki je uspevala v več regijah v zahodni in kasneje v južni Afriki, predvsem med plemeni Zulu.

Razstava bo odprta do 30. septembra.