Slovenija 27.8.2011 4:00

Na Jezerskem prvi evropski pikolo festival

Jezersko, 27. avgusta - Kulturno društvo Ariana ta konec tedna na Jezerskem organizira prvi evropski pikolo festival. Na njem se bo zbralo 30 glasbenikov, od tega 11 Slovencev in 19 tujcev. V samem programu festivala, ki poteka danes in v nedeljo, pa bo sodelovalo preko 20 umetnikov.

S festivalom naj bi prispevali k večji prepoznavnosti in uveljavljanju tega, flavti podobnega instrumenta. Čeprav je pikolo nepogrešljivi del vsake pihalne godbe, pa je kot solistični instrument precej zapostavljen.

Vsak flavtist prej ali slej igra tudi pikolo, saj je obvezen in zelo slišen sestavni del vseh orkestrov, vendar do pred nekaj let ta instrument sploh ni bil vključen v slovenski šolski sistem. Prav tako je bilo bolj malo literature o pikolu kot solističnem instrumentu, je za STA pojasnila Ariana Debeljak, predsednica Kulturnega društva Ariana.

Za večjo prepoznavnost pikola kot solističnega instrumenta je zaslužen tudi Arianin mož Matjaž Debeljak, ki je kot pikolist sodeloval z različnimi zasedbami, številni slovenski skladatelji pa so prav zanj napisali tudi skladbe za pikolo, ki se sedaj igrajo že po vsem svetu.

Predvsem v Ameriki je pikolo bolj poznan, pikolisti pa se tam srečujejo tudi na svojih vsakoletnih festivalih. V Evropi vse doslej festivala pikolistov ni bilo, medtem ko se flavtisti srečujejo na številnih prireditvah.