Slovenija 30.8.2011 9:41

Mini teater v novo sezono s poezijo Tomaža Šalamuna

Ljubljana, 30. avgusta - Z gledališkim performansom z naslovom Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana, ki snov jemlje v poeziji Tomaža Šalamuna, pod režijo pa se podpisuje Ivica Buljan, v Mini teatru začenjajo novo gledališko sezono. Obenem danes zaključujejo 13. mednarodni festival Mini poletje, ki je bil po besedah direktorja Mini teatra Roberta Waltla dobro obiskan.

Performans bo potekal na desetih različnih lokacijah, vse od Trga Francoske revolucije, cerkve in Peklenskega dvorišča v Križankah, lokala Skalca, galerij Photon in Squot, restavracije Schambala, do vež in atrijev na Križevniški ulici ter prostorov Mini teatra.

S predstavo, s katero odpirajo 13. sezono Mini teatra, želijo po Waltlovih besedah obeležiti 70. rojstni dan "generala slovenske avantgarde" in enega največjih živečih slovenskih pesnikov. Osvobajajoča moč njegove poezije se po Waltlovem mnenju lahko meri z revolucionarnim erosom 60. let, ki je zajel ves svet. Buljan je za performans izbral pesmi iz različnih obdobij, od Pokra, objavljenega 1966, do novejših tekstov. Prisluhniti jim bo mogoče v slovenščini, hrvaščini, angleščini, francoščini, španščini in nemščini.

Mednarodno skupino izvajalcev vodijo Ana Karić, Radko Polič, Niko Goršič, Olga Kacjan in Ditka Haberl. Ob njih so Marko Mandić, Jernej Gašperin, Jose in Waltl. Iz tujine pa so se jim pridružili še francoska igralca Laurent Sauvage in Marine de Missol, igralec iz Salvadorja Raoul Ferandez ter Stipe Kostanić in Marko Cindrić s Hrvaške. V predstavi igra in pleše prvak ljubljanskega baleta Lukas Zuslag.

Avtorica instalacij je Petra Veber, glasbo je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar, kostumografinja je Ana Savić Gecan. Za glasbo v predstavi skrbijo Miha Petrič, Andraž Polič, Nejc Kržič in Sergej Ranđelović.

S predstavo "Kraft" lutkovnega gledališča Bambalina iz Španije, ki se bo pričela ob 18. uri v Mini teatru na Križevniški, pa bodo sklenili festival Mini poletje. Festival, ki se je začel 26. junija, je vsako nedeljo ponudil po dve predstavi, nekaj uprizoritev pa je bilo na ogled tudi med tednom. Poleg slovenskih so gostili gledališča s Hrvaške, iz BiH, Nemčije, Švedske, Češke, Slovaške, Belgije, Španije in Estonije.

Kot je za STA dejal Waltl, so bili z obiskom zadovoljni, saj so ob nedeljah beležili po več kot 100 obiskovalcev, kar po njegovem mnenju upravičuje poletni festival v Ljubljani. Večina predstav je bila uprizorjenih na Ljubljanskem gradu, dobro obiskane pa so bile tudi predstave v Mini teatru na Križevniški. Veliko zanimanja je bilo tudi za delavnice, ki so jih pripravili v okviru evropskega projekta "Baby Lion" (Levček), in lutkovne delavnice v okviru evropskega projekta Nomadska lutkovna akademija, je dodal.